A 100 aranyat érő fű

2016-10-14

A 100 aranyat érő fű nem más mint a kis ezerjófű. Már a neve is mutatja, hogy nagy becsben tartották.

Bernabé Cobo jezsuita pap 1639-ben hozta Peruból Európába. Abban az időben malária, kígyómarás és mérgezett nyilak által okozott sebek , sárgaság, láz kezelésére használták.

Napjainkban a gyógynövény hasznossága még inkább előtérbe került. A jelenlegi étkezési szokásaink azt mutatják, hogy rengeteg finomított cukrot fogyasztunk. Az egyoldalú táplálkozás a finomított élelmiszerek, a töménytelen cukor fogyasztása a zsírmáj, cukorbetegség, érrendszeri betegségek, diabétesz kialakulásához vezet.  Franciaországban végzet kísérlet szerint a Kis Ezerjófű ígéretesnek bizonyult a zsírmáj és a 2-es tipusú dibétesz tekintetében.  A kis ezerjófű májvédő hatása egyértelműen igazol.

A gyógynövény bizonyítottan emésztést és epeműködést serkentő, étvágyfokozó hatású. Teáját fogyasztják puffadás enyhítésére, májbántalmak ellen és vértisztítóként. A homeopátia a friss növényt gyomorfájdalom csillapítására használja, amarum-ként, növeli a gyomorsav-elválasztást, az étvágyat – teakeverékek, keserű tinktúrák alkotójaként alkalmazzák. A népi gyógyászatban máj-, epe-, vesebajok, vérszegénység gyógyítására használják.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26023031