Görögszéna a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére

2015-11-24

görögszéna

A görögszéna egy világszerte használt gyógynövény, melynek használata több ezer évre nyúlik vissza. Bizonyos országokban a magokat élelmiszer összetevőként használják, vagy jellegzetes íze miatt fűszerként. Több kísérlet is azt mutatta, hogy a koleszterinszintet kedvezően befolyásolja és csökkenti a vércukorszintet. Az inzulinhoz hasonló hatásért a 4-hidroxi-izuoleucin vegyület felelős, melyet a görögszéna magjában mutattak ki.

Kísérleti eredmények azt mutatták, hogy a görögszéna magjának porított elegye kedvezően befolyásolja a glikémiás indexet. További vizsgálatok arra utaltak, hogy  diabéteszes személyek 8 héten keresztül történő görögszéna mag fogyasztása során az éhgyomorra mért vércukor szintjük jelentősen csökkent. Nagyobb dózisú 10-20 g /nap görögszéna mag fogyasztása esetén pedig az emésztési folyamatoknál is kedvező hatást mutatkozott.

Egy kísérlet során, melyben 100 gramm görögszéna mag por 2 egyenlő adagban -ebéd és vacsora közben – került elfogyasztásra, ezt követően jelentősen csökkent a kísérletben résztvevő személyek éhgyomorra mért vércukor szintje. A mérések eredményeként 54%-os csökkenés mutatkozott. Az LDL és VLDL koleszterin és a trigliceridek szint is jelentősen csökkent, miközben a HDL koleszterin változatlan maradt.

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2194788

2015. októberben publikált tanulmány szerint a görögszénának nagy szerepe lehet a 2 -es típusú cukorbetegség megelőzésében. A kísérlet 3 évig folyt, melyben a személyek 10 g görögszéna port fogyasztottak egyenlően elosztva ebéd és vacsora közben. A mért adatok szerint azt a következtetést vonták le, hogy a görögszénát fogyasztó egyéneknél csökken a kockázata annak, hogy cukorbeteggé váljanak.

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26436069

2015. júniusban cseh kutatók által publikált tanulmányban a görögszéna antidiabetikus tulajdonságát erősítették meg, továbbá igazolták, hogy a görögszénával történő kezelés sokkal hatékonyabb mint más terápia. Tekintettel a fenti bizonyítékokra a görögszénában lévő hatóanyagok kerülhetnek a cukorbetegség gyógyítására vonatkozó kutatások célkeresztjébe.

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26400229