TOP 7 gyógynövény Influenza ellen

2016-01-19

Az influenza (grippe) egy vírus által okozott fertőző betegség. A kórokozók emlősöket (pl. ember, sertés, ló) és madarakat (pl. vadkacsa) képesek megfertőzni. A betegség az emberek között cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés (pl. váladékkal szennyezett kéz) útján terjed. Fő tünetei a hirtelen kezdődő láz, izomfájdalom, elesettség, később pedig száraz köhögés. Különösen időseknél, súlyos szövődmények léphetnek fel.

Az influenzát az ortomixovírusok (Orthomyxoviridae) családjába tartozó influenzavírus A (IFA, influenzavírus B (IFB) és influenzavírus C (IFC) okozzák. Az influenzavírusok genomja nyolc szegmens negatív egyszálú RNS-ből áll. A vírust lipidtartalmú burok (envelope) veszi körül. Ebből a burokból nyúlnak ki a neuraminidáz és a hemagglutininglikoproteinek.

Az influenza A vírus okozza a legtöbb járványt, beleértve a madarakat és az embereket és más emlősöket is.  Becslések szerint 250.000-500.000 haláleset történik évente a nagy járványok következtében, de 1918-ban a H1N1 spanyolnátha 20-40 millió ember halálát okozta.

A törzsek gyakran mutálódnak ezért a fejlődésük motorja lehet a gyógyszer-rezisztencia kialakulása.

Számos természetes gyógynövényt  vizsgáltak az influenza ellen, ezek közé tartozott

A bodza (Sambucus Nigra) folyékony kivonata. Azt mutatták ki, hogy az IFA és IFB vírusok ellen antivirális hatást fejtett ki, és a légúti bakteriális kórokozókat is elpusztította. Nagy mértékben enyhítette a vírus által kiváltott tüneteket.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21352539/

  A Dél-Afrikai muskátli (Pelagronium Sidoides) gyökere gátolja az IFA vírus aktivitását és a tüneteket jelentős mértékben enyhíti. Jelenleg vizsgálatok folynak a HIV vírussal fertőzött betegek kezelésére vonatkozóan.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22475498/

   A pitypang, gyermekláncfű ( Taraxacum Officinale) hátráltatja az inluenza A vírusfertőzést és csökkenti annak plimeráz aktivitását és a nuleoprotein RNS szintet.

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22168277/

    A csillagánizs (Illicium Oligandrum) gyökere erős antivirális aktivitást mutat az IFA vírussal szemben. Az influenza vírus által kiváltott tünetek nagy mértékben enyhültek.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23937631/

     Az édesgyökér (Glycyrrhiza inflata). 

     http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21123068/

      Polygala karensium 1000-2500 méter magasságban a hegyek lejtőin található  Bhután, Mianmar, Észak-Vietnám területén. Levéllemezei lineáris lándzsa alakúak vagy elliptikus lándzsa alakúak, ritkán elliptikus, 7-12 (-18) × 1,5-4 (-6) cm.

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22552195/

      Caesalpinia sappan szappanfa. Délkelet-Ázsiában és a maláj szigetvilágban őshonos. A fát textíliák színezésére is használják. A sérült kéreg piros színű folyadékot bocsát ki. Nagyon magas a tanin tartalma. Koreában végzett kisérlet szerint nagyon nagy antivirális hatással rendelkezik.

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22687418/

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4032839/