Kávé, igyuk vagy ne?

2017-12-12
kávé

Sok cikk jelent meg a kávéfogyasztás előnyeiről és hátrányairól. A kávé egy olyan élvezeti cikk, mely a magyar lakosság nagy százalékát érinti.  Ebben a cikkben megpróbáltuk összegyűjteni a kávéval kapcsolatos tudományos publikációkat, ezzel segítve a teljes körű tájékoztatást.

Előnyök:

A kávé csökkenti a 2-es típusú  cukorbetegség kialakulásának kockázatát,

A kutatók a vizsgálat eredményeképpen arra a következtetésre jutottak, hogy a szokásos kávéfogyasztás alacsonyabb kockázattal jár a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása vonatkozásában. Azok a résztvevők, akik 4-6 csésze és több mint 6-7 csésze kávé  fogyasztottak naponta, kisebb kockázattal alakult ki a 2-es típusú cukorbetegség azokkal szemben, akik kevesebb mint 2 csészét fogyasztottak naponta.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22497654

Hátrányok:

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy  a magasabb szintű kávéfogyasztás különböző okokból – különösen az emésztőrendszeri és keringési megbetegedésekből – kisebb halálozási kockázattal jár. A rákos megbetegedések aránya viszont 12%-al magasabb volt a kávét fogyasztók körében

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/behindtheheadlines/news/2017-07-12-does-coffee-make-you-live-longer/

Az is aggodalomra ad okot, hogy az alkalmi kávéfogyasztás egyes emberekben szívrohamot válthat ki. Azoknál az embereknél, akik naponta egy csésze kávét fogyasztanak, és többszörös kockázati tényezővel rendelkeznek a szívbetegség tekintetében, úgy tűnik, hogy a kávé fogyasztása után egy órán belül nagyobb a szívinfarktus kockázata. Azok, akik rendszeresen nagyobb mennyiséget fogyasztanak, úgy tűnik, hogy nem merül fel ez a kockázat.

A rák kialakulásának kockázata feltehetően az akrilamid vegyületre vezethető vissza, mely a kávé magas hőfokon történő pörkölése során keletkezik. Az akrilamid erősen rákkeltő vegyület, melyet élelmiszerekben elsőként 2002-ben fedezett fel egy Svédországban élő tudós Eden Tareke. Nem találtak akrilamidot olyan élelmszerben, melyet főztek vagy nem hőkezeltek. A vegyületet kizárólag olyan élelmiszerekben azonosították, melyet sütöttek és a hőkezelés során a hőmérséklet a 120 fokot meghaladta. Ilyen élelmiszerek pl az olajban sült krumpli, chips-ek, babapiskóta, kekszek, kétszersült, pirított magvak, kávé stb.

A fentiek nyomán kijelenthető, hogy nem mindegy milyen típusú kávét fogyasztunk. A kávészemek a pörkölés során meghaladják-e a 120 fokot vagy sem?  Továbbá az is mérlegelendő, hogy szív és keringési problémával rendelkezünk vagy sem.