Dél-Afrikai Muskátlival az influenza ellen

2016-01-19

del-afr-muskatli

A Dél-Afrikai muskátli mint a neve is mutatja Dél-Afrikában őshonos. Latin neve Pelargonium sidoides. Gyökerének kivonatát használják gyógyszerként. Elsőként 1897-ben Charles Henry Stevens hozta forgalomba Angliában mint a tuberkulózis ellenszerét. Az angol mérnök utazása során zulu gyógyítókkal találkozott, akik egy helyi növény főzetével segítette a gyógyulást, így került a növény Európába. A  kezelést aztán róla nevezték el Stevens kúrának. Az 1900-as évek közepén az antibiotikumok átvették a szerepét  de napjainkban is használják felső légúti betegségek esetén, hörghurut, arcüreg gyulladás, torokfájás, mandulagyulladás és nátha ellen.

A megfázást 90-95 százalékban vírusok, 5-10 százalékban pedig baktériumok okozzák, amelyet 80 százalékban antibiotikummal kezelnek, helytelenül. Az antibiotikumok hatástalanok a vírusokkal szemben, túlzott használatuk pedig számos további kellemetlenségekkel járhatnak: nő a baktériumok ellenálló képessége, az orr-garat flóra megváltozásával gyakoribbá válhatnak a mandulagyulladások, a bélflóra felborulása miatt hasmenést okozhatnak.

A vírusok okozta felső légúti fertőzéseknél gyakori panasz a torokfájdalom, az orrfolyás vagy orrdugulás és köhögés. A tél vége felé legyengült immunrendszer ráadásul fogékonyabbá válik a megfázásos megbetegedésekkel szemben. Ám ha már megfertőződtünk, érdemes rögtön az első tünetek megjelenésekor elkezdeni a kezelést, így jó eséllyel kerülhetjük el a hosszabb betegeskedést, a betegszabadságot, illetve megelőzhetjük a súlyosabb szövődmények esetleges kialakulását.

Bebizonyosodott hogy  jelentős  antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik   multi-rezisztens Staphylococcus aureus törzsekkel szemben. Akadályozza a szezonális influenza vírusok replikációját (H1N1 és H3N2 törzsek ), valamint hatékony  légúti óriássejtes vírus, humán koronavírus, parainfluenza-vírus esetén,  de nem befolyásolja a  magas patogenitású madárinfluenza vírus (H5N1), adenovírus, vagy rhinovirus  replikációját. A bizonyítékok azt sugallták a gyógynövény a felső légutak nyálkahártyáján erős immunválaszt vált ki.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22475498/