Miért kapjuk el az influenzát?

2015-10-05


A stressz minden betegség oka?

Dr. Falus András akadémikust kérdezve azt a választ kapjuk, hogy a stressz meghatározó hatással van nemcsak a mi, de utódaink génjeire is.  Egy kísérletben a majmoknál mesterségesen megváltoztatták a társadalmi szerepüket.  Az első helyen lévő nőstény majmot más helyzetbe helyezték, ezt követően vért vettek az állatoktól és megvizsgálták, majd azt  találták, hogy azok a gének amik a gyulladást szabályozzák drámaian megváltoztak. A környezeti hatások következtében a DNS-en olyan változások mentek végbe, ami az örökölt sorrendet nem változtatja, viszont megváltozik a gének aktiválódása.  A vizsgált egyedek hajlama, érzékenysége a különböző betegségek tekintetében megnőtt. A kutatás során azt tapasztalták, hogy ezek egy idő elteltével állandósulnak és visszafordíthatatlanná válnak.

Stressz kezelésében hasznos gyógynövények:

    Arányi Tamás molekuláris biológus szerint az egész környezetünk minden része hat ránk. Fontos megemlíteni a mérgeket, pl a dohányzást.  A dohányzás hatással van a magzatra, sőt a terhes nő unokájára is. Ez nem egy gyors kifutás, hanem évtizedes hatással bír az unokákra. Ezeket a káros hatásokat sokgenerációs hatásnak nevezhetjük. A kora serdülőkori étrend szintén évtizedes hatással bír, mely kihatással van az unokákra (cukorbetegség, érrendszer,), ezek az epigenetikai változások öröklődnek.

    A Kalifornia Egyetem Epigenetikai tanszékének professzora  Paolo Sassone Corsi szerint a környezeti hatások megváltoztatják a biológiai óránk működését. A szervezetünkben regelenként magas a kortizol hormon szintje, éjszaka a melatonin növekszik ez elálmosít és ágyba küld minket. Minden napi tevékenységünket a biológiai óra kontrollálja. A biológiai óra elromolhat, mely számos betegséghez hozzájárulhat mint például: alvászavar, daganat, magas vérnyomás.

    Az éjjel dolgozó nővéreknél gyakoribb a mellrák előfordulása. Legjobb, ha megelőzésre koncentrálunk. Este nem sportolunk. Nem éjszakázunk. Meg kell próbálni életünket úgy alakítani, hogy a biológiai óránkat nem borítja fel.

    Kronofarmakológia : Minden hatóanyagot olyan napszakban vegyük be amikor a legjobb. A gyógyszerek hatással vannak a májra, mely a cirkadian ritmushoz erősen kötődik, ezért fontos odafigyelnünk arra, hogy mikor vesszük be gyógyszereinket.

    Vissza a régi gyógymódokhoz. Régen már tudták, hogy nem mindegy mikor fogyasztjuk el gyógyteánkat. Rendkívül fontos, a személyre szabott gyógyítás. Az ősi gyógyítók személyre szabottan készítették el azokat a gyógynövényeket, melyek a gyógyulást elősegítették, továbbá nagy figyelmet fordítottak arra, hogy ezeket mely napszakban fogyassza a beteg.