Bodorrózsával a vírusok és baktériumok ellen

2016-08-18

A bodorrózsa, más néven cisztusz rózsa, borzas szuhar ( Cistus Incanus)  Görögországból származik, és 1999-ben megkapta az „Európa gyógynövénye” címet. Nem véletlenül: kivonata erős vírusellenes hatással rendelkezik, így kimondottan alkalmas többféle betegség megelőzésére, illetve kezelésére. De nem csak ennyit tud. A Cistus magyarul szuharfélék családját jelenti (zárvatermő, mályvavirágúak) melyben 8 nemzetség és 180 faj fordul elő.  A Földközi-tenger térségében 5 nemzetség honos (Cistus , Fumara, Halimium, Helianthemum, és Tuberaria). A Cistus incanus egy hibrid a  Cistus albidus és a Cistus crispus keresztezése révén jött létre.

A levelek  örökzöldek , ellentétes, egyszerű, általában enyhén érdes felületű, 2-8 cm hosszú. A virága 5 szirmú a fehértől a sötét rózsaszínig terjed. A néhány faj (nevezetesen Cistus ladanifer )  levelei egy erősen aromás gyantával vannak bevonva, melyet a helyiek labdanumnak neveznek. Ezt a gyantát egy speciális szerszámmal gyűjtik be, majd használják fel a kozmetika iparban.

Hatóanyag

A szuharfélékben eddig 733 kémiai összetevőt azonosítottak. Ebből 397 terpént (101 monoterpén, 178 szeszkviterpén és 118 diterpén), 162 a phenypropanoid  (128 flavonoidok, 17 fenolok, és 12 tanninok), 24 szénhidrogént, 35 zsírsavat 36 karbonil- vegyületet és 18 fitohormont és vitamint.

Cistus creticus, Cistus monspeliensis, Cistus incanus fajtáknál erős atibakteriális és antivirális hatást fedeztek fel.

Antioxidáns hatást a  flavonoidok jelenléte miatt az alábbi fajok mutattak: C. creticus, C. incanus, C. libanotis, C. salviifolius, C. monspeliensis, C. parviflorus, C. laurifolius, C. ladanifer , és C. populifolius

Rákellenes hatást a Cistus creticus és a Cistus monspellensis fajnál észleltek.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4052220/

Kutatási eredmények:

Egy berlini kísérlet során bebizonyosodott, hogy a bodorrózsában lévő polifenol tartalomnak köszönhetően antivirális és antibakteriális hatással rendelkezik. Továbbá megállapításra került, hogy a felső légúti betegség tüneteit jelentős mértékben csökkenti.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19828122

Római Egyetem kutatói Cistus incanus L. Cistus monspeliensis L hatását vizsgálták jóindulatú prosztata megnagyobbodás esetén. A kutatók a vizsgálat során arra jutottak, hogy a bodorrózsa jelentős mértékben gátolta a prosztata sejtek növekedését, ezáltal a jóindulató prosztata megnagyobbodás kezelésében is sikeresen alkalmazható.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20544500

Marokkói Egyetem kutatói 5 baktérium és 5 gomba törzsre vonatkozóan vizsgálták meg a bodorrózsa hatását.  A vizsgálat során a bodorrózsa jelentős mértékű antibakteriális aktivitást mutatott. A mikroorganizmusok szaporodását, terjedését teljes mértékben megállította.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10709448

Drezdai Egyetem szájsebészeti karának kutatói a bodorrózsával végzett kísérletek során arra jutottak, hogy a bodorrózsa antibakteriális hatása miatt csökkenti a fogszuvasodás kockázatát.  A vizsgálat során 29 polifenolt azonosítottak, melyek felelősek az antibakteriális hatásért. A bodorrózsa kivonatával történő öblítés után a fogzománc ultrastruktúrája módosul, melyért szintén a polifenolok lehetnek a felelősek. Összefoglalva elmondható, hogy a bodorrózsa kivonata a szájhigiénia megőrzésében is nagy segítségünkre lehet.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26291656

A németországi Friedrich-Loeffler immunológiai intézet kutatói egy kísérlet során arra a következtetésre jutottak, hogy madárinfluenza influenza A-vírus (H7N7) ellen használt Cistus Incanus (bodorrózsa) kivonat antivirális hatást fejt ki.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17573133

A bodorrózsa rendkívül sokoldalú növény. „Háromszor annyi polifenol van benne, mint a zöld teában, ezzel pedig természetes módon erősíti az immunrendszert, védi a sejtanyagcserét és stabilizálja a szív- és vérkeringést. Külsőleg alkalmazva lassítja a bőröregedést és gyorsítja a sebgyógyulást Eredményesen kezeli a hurutos köhögést, a torokfájást és a mandulagyulladást, természetes ellensége a baktériumoknak, vírusoknak és gombáknak.