Medvehagyma jótékony hatása

2016-04-05

A tavasz első hírnöke a medvehagyma.  Már márciusban is szedhető a medvehagyma. Bizonyos területeken viszont tilos a szedése, mert népszerűségének köszönhetően szinte a teljes állományt kipusztították a lelkes fogyasztók a Mecsekben. Sajnálatos módon a gyűjtők tőből kihúzzák a növényt így nem tud újra hajtani.

Amennyiben azt szeretnénk, hogy jövőre is legyen belőle vigyünk ollót a gyűjtéshez és a föld felett vágjuk le a leveleket, még lehetőleg a virágbimbó felszínre jutását megelőzően.

Az időjárásnak köszönhetően a tavalyi évhez képest 2 héttel később is szedhető a medvehagyma. Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen.  Tömeges tenyészhelye a Zselic és a Mecsek, ahol legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelenik meg. Megtalálható Gerecse  keleti lejtőin is.

A medvehagyma elméletileg összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal, azonban ez utóbbi kicsit később, májusban bújik elő, és illatában semmilyen módon nem mérhető össze a foghagyma illatot kibocsátó medvehagymával. Ezenkívül a gyöngyvirág leveleinek fonákja fényes, a medvehagymáé matt.

A medvehagyma egészségügyi hatásai

Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakon, javítja a vértagok keringését tartalmaz A, C és H vitamint, bizonyos típusú B-vitamint, valamint magnéziumot, mangánt, vasat, cinket, szelént, kalciumot, ezek révén javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felsőlégúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére ajánlott idült köhögésre is jó, mert oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj. A legújabb kutatások szerint a koleszterol-bioszintézist csökkenti. Antibiotikus hatását is kimutatták. Bélfertőtlenítő, emésztést javító hatása ismert enyhe vérlemezke-összecsapódást gátló aktivitással rendelkezik, ezért vérelavadásgátlókkal történő együttszedése nem ajánlott fejfájósoknak is ajánlott, mivel minden része fejfájás-csillapító, de főként a gyökeréből készült tea, a medvehagyma fogyasztása megszünteti az álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat

A medvehagyma felhasználása gyógynövényként

Kúraszerű használatához elsősorban a növény levét használják fel, amit préseléssel nyernek ki, Eeszencia készítéséhez apróra vágjuk a leveleket, vagy a hagymafejeket, üvegbe tesszük, 38-40%-os gabonapálinkával felöntjük és 14 napon keresztül érleljük meleg helyen. Medvehagymaborhoz egy marék apróra vágott levelet használunk, amit felöntünk 0,25 dl., jó minőségű fehérborral –  pár percnyi forralás után mézzel ízesítve fogyasztjuk – ez egy napi adag, lassan kortyolgatva. Teához friss aprított vagy szárított levelet leforrázunk, és étkezés előtt fél órával fogyasztjuk, naponta egyszer. Külsőleg, bőrbántalmaknál – borogatásként, lemosásként, sebkezelésnél összehúzó hatású a sebre helyezve

A medvehagyma felhasználása a gasztronómiában

Remek szendvics-alapanyag, nyersen feldarabolva, vajaskenyéren fogyasztva. Kiváló levesek készíthetők belőle. Medvehagyma-pesto: a medvehagyma-leveleket összevágjuk, lehetőleg robotgépben, majd olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal kikeverjük – jól zárható üvegben,  hűtőszekrényben egy évig is eláll. Finom sajtos krumplipüré készíthető belőle, a svájci pásztorok csemegéje. Főzelék-alapanyag, ugyanúgy elkészíthető, mint a spenót vagy a mángold (rántás nélkül). Remek csemege a medvehagymás pogácsa.

A medvehagyma eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint lezárt nylon zacskóban lefagyasztva. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, célszerű felengedés nélkül, azonnal beletenni a készülő ételbe.

RECEPTEK