Balzsamkörte az egyik leghatásosabb növény a cukorbetegség ellen

2017-11-15

A Balzsamkörte (Momordica charantia) egy eléggé különös és furcsa növény Afrikában őshonos, de évszázadok óta gyógynövényként használja a kínai népgyógyászat. A legutóbbi kutatások kimutatták, hogy az éretlen gyümölcsének antibiotikus, vírusellenes és daganatellenes hatása van és különösen jól alkalmazható malária és HIV és diabéteszes betegségek kezelésére.

A növénynek számos neve ismert úgymint keserű dinnye, keserű uborka, keserű tök. A növény Magyarországon is termeszthető hasonlóan mint az uborka.

A Momordica charantia glükózra és inzulin koncentrációra gyakorolt ​​hatását kilenc nem inzulinfüggő cukorbetegségben és hat nem diabéteszes patkányban vizsgálták. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy javíthatják a cukorbetegség glükóz toleranciáját.

A legfrissebb kutatási eredmény  2017 november 10-én jelent meg melynek eredményeként arra lehet következtetni, hogy a balzsamkörte képes jelentősen javítani a diabéteszes állapotokat és a kapcsolódó késői szövődményeket, és nincsenek negatív hatásai.

Keserűdinnye hipoglikémiás és hipolipidémiás hatása

A szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség felelősek a halálesetek nagy számáért az egész világon. A balzsamkörtét, keserű tököt az inzulinszerű molekulák jelenléte miatt a cukorbetegek   élelmiszerként vagy táplálékkiegészítőként használják. A közelmúltban végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a keserű tök kivonata a nagymértékű zsírtartalmú táplálkozással járó elhízást csökkenti. Ennek eredményeként a súlygyarapodást és a zsigeri zsírok tömegének csökkenését eredményezik.

A kutatás arra irányult, hogy megvizsgálja a balszamkörte, keserű tök  táplálkozási potenciálját a hiperglikémia és a hiperlipidémia vonatkozásában. Ennek érdekében különféle keserű tök fajtákat vontak be a kísérletbe.

A kutatók azt a következtetést vonták le a kísérlet eredményeképpen, hogy a balzsamkörte jelentős mértékeben képes javítani a cukorbetegek állapotán. (1)

További vizsgálatok azt mutatják, hogy a balzsamkörte hasznos lehet kardiovaszkuláris betegségek kezelésében. Ezt igazolja 2017. március 20-i tanulmány, melyben cukorbeteg patkányokon tesztelték a balzsamköre kivonat hatását, mely kedvezően változtatta meg a szív és érrendszeri szövetek folyamatait. (2)

2017.június 29-én megjelent vizsgálatok azt mutatták, hogy a balzsamkörte javítja a mozgás teljesítményét és kedvezően hat a fizikai kimerültségre. A vizsgálatot egereken végezték, mely során kiderült, hogy az egerek testsúlya jelentős mértékben csökkent, a balzsamkörte kivonat növelte az egerek állóképességét és a fizikai teljesítményt. (3)

A balzsamkörtét Malajziában mint zöldséget széles körben fogyasztják, ezért végeztek vizsgálatot annak tekintetében, hogy milyen módon hasznosítható a növény a cukorbetegség szövődményeinek kezelésében. A kutatásról szóló cikket 2017 május 25-én publikálták és az alábbi linken olvasható (4)

 

Forrás:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29126447
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28389897
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28458274
(4)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28545355

11 Hozzászólás