Élelmiszerekben az akrilamid rákkeltő vegyület.

2017-12-12

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal felmérése alapján az akrilamid valós közegészségügyi kockázatot jelent. Az IARC 2A rákkeltő anyagként osztályozta  

 Az akrilamid természetidegen, ember által előállított vegyület, mely már az 1950-es évektől kezdve kereskedelmi forgalomban van. Az iparban műanyag, főként a poliakrilamid polimerek gyártására során és a festékgyártásban alkalmazzák, illetve ivóvíz szűrésére is használják.

Alkalmazzák eldobható pelenkák, gyógyászati termékek, valamint mezőgazdasági termékek előállítására, így pl. kisebb mennyiségben akrilamidot használnak a cukorgyártásban a  cukorrépalé tisztítása során is. Az akrilamid mérgező, rákkeltő, mutagén és irritatív vegyület, mely a szervezetbe kerülve könnyen felszívódik. Állatmodellekben az akrilamid a mellékvesékben , a pajzsmirigyben , a tüdőben és a herékben daganatokat okoz.

Az akrilamidot 2002. évben Eden Tareke svédországi tudós azonosította először élelmiszerekben. Az akrilamid olyan élelmiszerekben található, melyet 120 Celsius fok fölött hőkezeltek. Nem találtak akrilamidot olyan élelmiszerekben, melyet főztek vagy nem hőkezeltek.

Az alábbi élelmiszerekben található a vegyület:

olajban sült krumpli, chips, kétszersült, pattogatott kukorica, aszalt szilva, fekete oliva,  babapiskóta, kekszek, péksütemények, gabonapehely, kávé, cigaretta

Akrilamid keletkezik bizonyos élelmiszerek, például burgonya és liszt erős felmelegítésekor. Ezen élelmiszerek egy adott cukortípus mellett a fehérjék természetes alkotórészét, aszparaginsavat is tartalmaznak.

Az emberi szervezetbe az akrilamid a levegővel, ivóvízzel és a különböző élelmiszerekkel, továbbá a bőrrel való érintkezés során juthat be, de jelentős forrása lehet még a dohányzás is. Az ivóvízbe és az élelmiszerekbe kerülése részben az ipari kibocsátásoknak köszönhető (pl. a kibocsátott szennyvíz közvetítésével), ám az élelmiszerekben való megjelenésének fő oka az akrilamid tartalmú csomagolásokból történő kioldódás, illetve a hőkezelés hatására képződő vegyi anyag jelenlét

Ezek után nem kétséges, hogy mitől vált a rák a vezető betegséggé. Nagyon kevés élelmiszer létezik, mely ne tartalmazna akrilamidot. Ráadásul azok az élelmiszerek tartalmazzák ezt a vegyületet, melyek a legnagyobb mértékben fogynak.