Az utolsó gyógyító

2016-10-13

A Sínai-félszigeten él Haj Ahmed Mansour el Diguni  vagy közismertebb nevén Dr. Ahmed az utolsó olyan gyógyító, aki a félszigeten élő gyógynövényekről mindent tud. Sajnos a helyi beduinok száma jelentős mértékben csökkent az elvándorlás miatt. A hagyományos életmódot választók számára már csak Dr. Ahmed maradt, aki a betegségben szenvedőket gyógyítja.

sinai

Sokan nem is gondolnák, hogy egy sivatagban több száz gyógynövény él, közülük olyan ritkaságok, melyek 10 évente egyszer jelennek csak meg.

09-bedouin-medicinal-herbs-200x149  11-bedouin-medicinal-herbs-200x149 12-bedouin-medicinal-herbs-200x149

Dr. Ahmed Elmondása szerint a sivatagban minden gyógynövény megtalálható, mely képes minden betegséget gyógyítani

 

Több száz gyógynövény található a Sínai-félszigeten, melyet a beduinok a mai napig használnak.  Ha Dahab-ban jársz mindenképp ki kell próbálni a gyógyteát.

Santolina chamaecyparissus- Cotton lavender- Gyapot levendula

A növényt fejfájásra és megfázásra alkalmazzák. Csökkenti a vércukorszintet, ha azt legalább 4 napig fogyasztják, ezért cukorbetegség esetén is alkalmazzák.

gyapotlevend

gyapotlevendula, cotton-levender

 

Artemisia absintium- Fehér Üröm

Gyomorrontás esetén használják. Ezt a növényt Magyarországon is használjuk. Magukban vagy teakeverékekben étvágygerjesztő, emésztést serkentő, szélhajtó, bélféregűző, epeműködést serkentő teák készítésére használjuk.

feherurom

Fehér üröm

 

Anthemis cotula- Büdös kamilla-Rubayaan-stinking chamomile

Szembetegségek esetén használják.

büdöskamilla

Büdös kamilla

 

Artemisia judaica- Buaytharaan- Judean Üröm

Gyomorbántalmak esetén használják. Megöli a bélférgeket, parazitákat. Antioxidáns hatás erőteljesen érvényesül ennél a növénynél

artemisajudaica

Júdean üröm

 

Pulicaria incisa – shay al-jabal- Rabul

Ez a növény Magyarországon nem ismert és még  az angol neve is nehezen meghatározható. A  Sínai-félsziget déli részén találkozhatunk vele Dahab környékén.  A helyiek hegyi teának nevezik. Erős antioxidáns hatása van. A helyiek nátha és ízületi fájdalmak esetén használják.

 

pulicaria-incisa

Pulicaria Incisa

 

 

https://permacultureglobal.org/post_projects/3877

http://wilderness-ventures-egypt.com/galleries/sinai/medicinal-herbs-sinai/