Gurmar a cukorbetegek megmentője

2015-11-26


gurmar-gymnema sylvestere

 

Gymnema sylvestre, úgynevezett gurmar, őshonos Afrikában, a Közel-Keleten és Indiában, a használata régi időkig nyúlik vissza, melyet cukorbetegség gyógyítása során alkalmaztak.. A gymnema leveleit használták fel leggyakrabban. A növényben fellelhető antidiabetikus vegyületek közé tartoznak oleanane triterpenoid szaponinok (azaz, gymnemic savak), dammarane szaponinok nevezett gymnemosides, és egy polipeptidet úgynevezett gurmarin.

Kiterjedt állatkísérletek folytak a szénhidrát-anyagcserére vonatkozóan, hogy javítsák a glükóz felvételét a perifériás szövetekben és befolyásolják az inzulin termelést és β-sejt szám a hasnyálmirigyben. . Amellett, hogy a javasolt szisztémás hipoglikémiás aktivitás in vivo, gymnema készítményeket feltételezték, hogy elnyomja az édes íz érzést, csökkenti a glükóz felvételét a vékonybélből, javítja a glükóz metabolizmusát, csökkentik a HbA1c, és javítja az inzulin szekréciót.

 

Egy 2015 májusban publikált kutatási eredmény szerint

Egy a 2-es típusú diabéteszes betegenél gurmar (gymnema sylvestre) és megfelelő tápanyagok bevitele esetén jelentős mértékű javulást értek el. Sajnálatos módon a gyógyszeres kezelés során nem veszik figyelembe a táplálkozást, pedig a megfelelő alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerek és a rendszeres testmozgás nagy szerepet játszik a gyógyulási folyamatokban. A fent említett (gurmar + étrend) 7 hónapos kezelés során a beteg hemoglobin A1C és éhgyomorra mért vércukor szintje jelentősen csökkent, ami az elfogadott határokon belül maradt. A beteg koleszterin és májenzim szintje teljes mértékben normalizálódott.  Ez a tanulmány igazoljta, hogy a természetgyógyászatban alkalmazott módszerek, valamint az étrendi és életmódbeli változásokkal nagy hatékonysággal gyógyítható a 2-es típusú cukorbetegség.

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25984419