Csüdfű – Astragalus

2016-01-08

A csüdfű-gyökér, astragalus, Astragalus membranaceus, Huang Qi, Bei Qi, Hwanggi, Milk Vetch egy Ázsiában honos növény. Kínai neve, huang qi, azt jelenti, „Sárga Vezér”, mivel gyökere, melynek a kínai gyógyászatban a legnagyobb jelentőséget tulajdonítják, sárga színű. A hüvelyes növények családjába tartozó, többéves, télálló növény. Elsősorban kontinentális éghajlatot kedveli, Kínában és Mongóliában őshonos. Pillangós virágzata sárga színű, édesen illatozó. Maximum 40 cm magas, évelő növény, melynek a gyökere édeskés ízű. Kiszárítva és apróra vágva az astragalus gyökere gyakori összetevője a különféle kínai gyógynövény keverékeknek. Gyakran ginseng-el kombinálva alkalmazzák.

Hatóanyag
poliszaccharidok, flavonoidok AG-1 (astragalus glucan-1) és AG-2 (astragalus glucan-2), aminosavak, nyomelemek, astragalus szaponin I-II, asztragalozidák I-IV és szójaszapogenozidok, daukoszterol, klorin, betain, folsav, nikotinamid, linolsav

Felhasználás

Immunerősítés, megfázás, influenza és a felső légúti fertőzések gyógyításában, illetve megelőzésében. Orvosi tanulmányok bizonyították, hogy hathatós támogatást nyújt az olyan betegeknek, akiknek az immunrendszerére hátrányosan hatott a kemoterápia, a sugárkezelés vagy a HIV-vírusfertőzés. A vérkeringés serkentése révén a növénynek afrodizákum jellegű hatása is kimutatható. Előnyösen hat a férfi potenciára és prosztataműködésre. Nőknél a csüdfű szabályozza a nemi szervek működését. A csüdfűben lévő antioxidánsok óvják a szervezetet a daganatos betegségektől és a cukorbetegségtől. Görcsoldó, segíti a vizeletkiválasztást és az aepe folyását, idegserkentő, antibakteriális, csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást.

Tilos fertőzés alatt és fertőzés korai szakaszában szedni!
Autoimmun betegség esetén, crohn szindróma, pikkelysömör, rheumatoid arthritis, 1-es tipusu diabetes, szklerózis multiplex, vagy lupus estén nem használható. Transzplantációs sebészi beavatkozás után használata nem javasolt.