Fahéj, mint vércukorcsökkentő

2015-12-07


 

fahéj

A fahéjat, mint egy értékes fűszerként ismerjük, azonban régóta használták a történelem során cukorbetegség kezelésére. Manapság pedig egyre több étrend-kiegészítő kapható, melynek alapja a fahéj. Az antidiabetikus hatásért felelős folyamatok még pontosan nem ismertek, de feltételezhető, hogy a polifenol típusú- A polimerek, melyek a fahéjban megtalálhatóak felelősek az antidiabetikus hatás kialakulásáért melyet Jarvill-Taylor Anderson és Graves 2001-ben próbált igazolni.

Klinikai vizsgálat során egérkísérletekben értékelték a fahéj hatását a cukorbetegségre vonatkozóan. Több ilyen típusú vizsgálat született, viszont ezeknek az eredményei nem teljesen egységesek, mivel a kiválasztásnál nem volt pontosan meghatározva a korosztály és az adagok is eltérőek voltak.

Crawford által végzett vizsgálat szerint, melyben 109 diabéteszes beteg vett részt 1 g/nap dózisú fahéjat 90 napig. Ebben a kísérletben a vizsgált személyeknél alacsonyabb vércukorszintet mutattak ki azoknál a személyeknél akik fahéjat fogyasztottak, mint a kontroll csoportban lévő személyeknél akik nem.

Más tanulmányok is azt mutatták, hogy jótékony hatást gyakorol a vércukor szintre, melyet 2008-ban Andrson és 2006-ban Mang et al végzett.

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better
Ezt olvastad már?
aminósav
Aminósav

Az aminosavak (más néven amino-karbonsavak) olyan szerves vegyületek, amelyek molekulájában aminocsoport (-NH2) és karboxilcsoport (-COOH) egyaránt előfordul. Az α-aminosavak kiemelkedő...

Close