Keserű dinnyével a cukorbetegség ellen

2015-11-19


keserűdinnyék3

 

A keserű dinnye (Momordica charantia) egy ázsiai eredetű növény, mely Magyarországon is megterem. A növény javasolt diabétesszel összefüggő szövődmények kezelésére. A hatásmechanizmust vélhetően több bioaktív anyagnak köszönhető az egyik ezek közül a polipeptid-P, melynek glükőz-csökkentő hatását több kutatási eredmény is igazolt.

A keserű dinnye cucrbitane-tipusú triterpéneket, sztereoid szaponinokat és inzulinszerű peptideket, alkaloidokat tartalmaz mely hatással lehet a szénhidrát metabolizmusára.

Ezen túlmenően, egy 2014 felülvizsgálat azt mutatja,  ha nyers gyümölcslé formájában fogyasztjuk a keserű dinnyét, akkor hatásosan csökkenti a vér glükóz szintjét. Szárított formában viszont a vér cukorszintjének csökkentését nem lehetett kimutatni. Tehát nem mindegy, hogy milyen formában fogyasztjuk a keserű dinnyét. A legjobb az, ha nyers formájában fogyasztjuk. Érdemes egy egy karikát elrágcsálni. Túlzásba azért ne essünk vele ugyanis antibakteriális hatása miatt csak megszakításokkal lehet fogyasztani, mivel elpusztíthatja az emésztő rendszerben tenyésző hasznos baktériumokat, és ez az erjesztőgombák elszaporodásához vezethet.

Egyéb adatok arra utalnak, hogy jótékony hatása van a keserű dinnyének a vesebetegség, neuropátia, gyomor-bélrendszeri zavarok, emésztési problémák, szürke hályog esetén.

   

  Close
  Please support the site
  By clicking any of these buttons you help our site to get better
  Ezt olvastad már?
  tüdőfű
  Tüdőfű

  Orvosi tüdőfű, tüdőgálna, pettyegetett fű. Pulmonaria officinalis L.  Az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozó, árnyas erdőkben, különösen bükkösökben és gyertyánosokban élő, évelő...

  Close