Egy videó, ami sokkolta a nőket

2015-06-29
kurkumaphfelirat

Divatossá váltak a kézműves szappanok. Dübörög a szappanpiac Magyarországon. A természetességet meglovagolva egyre többen állnak neki különböző szappanok, kozmetikumok készítésének. Sokszor az összetevők eredetének ismerete nélkül, a kozmetikai ipar ócsárolása mellett saját természetes kozmetikumait hirdetik. A magyar nők egyre több pénzt fordítanak kozmetikai cikkekre és 10-ből 7 nő a “természetes” kozmetikumok mellett dönt.

A szappanok nagy részét a gyönyörű csomagolással és a sok hozzáadott sallanggal adják el a gyanútlan vevőknek, miközben azok azt se tudják, hogy mit vásárolnak. Az összetevőket is oly furfangos módon tüntetik fel, hogy a természetességet sugallják, mint például elszappanosított olíva olaj, vagy elszappanosított kókusz olaj. Valójában az elszappanosításhoz ezen cégek nátrium-hidroxidot használnak, ami egyáltalán nem természetes anyag.  A nátrium hidroxid marónátron, nátronlúg, marószóda egy erősen maró hatású szer. Amennyiben az olaj és a nátrium hidroxid aránya nem megfelelő a szappankészítés során erősen lúgos kémhatású szappan keletkezik, mely kiszárítja a bőrt, lebontja a bőr természetes védőrétegét!

Hogy hangzana a kedves vásárlóknak az összetevők között, hogy Nátrium-Hidroxid. NAOH.  Hát bizony rosszul. Ezért tüntetik fel azt, hogy elszappanosított  olivaolaj, mivel az a nátrium-hidroxid és az olivaolaj keveréke.

Nem beszélve azokról a szappanokról, melyeket magyar termékként hirdetnek, valójában az alapanyagok 90%-a  nem Magyarországról, hanem Afrikából érkezik. Ráadásul olyan államokból, melyeket az Egyesült Államok és Európa bizonyos országai nehézfémhulladék lerakóként használtak és használnak évtizedek óta!

Abban biztosak lehetünk, hogy nem mindig a legdrágább kozmetikum a legjobb és nem mindig a legolcsóbb kozmetikum a legrosszabb.  

Hogyan válasszuk ki a nekünk megfelelőt?

Bármilyen hihetetlen a gyógynövények segítséget nyújtanak a nekünk megfelelő szappan kiválasztásához.  Jelen esetben a kurkumát hívtuk segítségül és ki is próbáltuk.  Nagyon meglepődtünk, mikor az eredményt megláttuk.  A házi készítésű natúr szappan annyira lúgos értéket mutatott, mint a HYPO.

Ezt bárki otthon is kipróbálhatja, nem kell más hozzá, mint egy adalékanyag mentes kurkuma magas kurkumin hatóanyaggal. A kurkumin egy ph indikátor, melynek a színe jelentős mértékben megváltozik az adott anyag lúgossága  tekintetében.  Ezzel egyidejűleg teszteljük a kapszula kurkumin tartalmát illetve a kozmetikumunk ph értékét. Amennyiben nem jelez színelváltozást a kurkuma, az eltérő ph értékű anyagok esetén, akkor valószínűleg silány minőségű kurkuma kapszulát vásároltunk.

Tesztelt anyagok:

citrom, tusfürdő, lanolinos szappan, natúr kézműves szappan, hypo

Indikátor: 

Kurkuma

IMG_20150629_165346

A kísérlet elvégzéséhez egy adalékanyag mentes kurkuma kapszulát választottunk.

 

kurkuma kapszula

 

A kurkuma kapszulát szétszedtük és 5  részre osztottuk, majd fültisztító segítségével összekevertük a különböző kozmetikai szerekkel.

Nézzük a végeredményt! A leglúgosabbnak a hypo bizonyult, majd ezt követte a kézműves szappan, a lanolinos szappan és a sor végét a tusfürdő zárta. Akinek száraz a bőre jobb elkerülni a lúgos szappanokat az válassza inkább a tusfürdőt.

kurkuma ph

 

A teljes művelet az alábbi videón megtekinthető:

 

   

  • Ralkas Zoltánné

   Ez nagyon meglepő videó! Most már biztos nem veszek kézműves szappanokat.

  • Nagy Endre

   Hát ez tényleg érdekes

  • Katinka

   Hát ez elképesztő!

  • Panni

   Most már biztos nem fogok kézműves szappanokat venni. Köszönöm, hogy megírtátok ezt a cikket.

  • tomibarat

   Mi mindenre jó ez a kurkuma. Biztos kipróbálom egyszer.

   • D. Annamária

    Én már kipróbáltam otthon, és az eredmények hasonlóak. Csak egy jó minőségű kurkuma kapszulát kell venni

  • WTF

   ennyi idiótát :) igen, a szappan az olajok és lúg összekeverésével állítható elő.
   a szaponifikáció meg egy kémiai folyamat, melynek eredményeként szappant kapunk a csúnya nátriumhidroxidból és az olajokból. barmok :)

  Close
  Please support the site
  By clicking any of these buttons you help our site to get better
  Ezt olvastad már?
  tavaszi hérics
  Tavaszi hérics

  Kaporrózsa, sárga kökörcsin. Adonis versis L. Mérgező! A boglárkafélék (Banuncviaceae) családjába tartozó, szára­ zabb, napos, füves lejtőkön, köves, homokos mezőkön,...

  Close