Ingyen természetes mosószer vadgesztenyéből

2015-09-10

Nem kell mosódiót vásárolni ahhoz, hogy természetes összetevőket használjunk a mosáshoz. Hamarosan érik a vadgesztenye, melyet régen mosószerként használtak. Készítsünk belőle mosóport, mosogatószert!

A vadgesztenyének  magas a szaponin tartalma, így  ennek köszönhetően mosáshoz, mosogatáshoz tökéletesen használható

Meg fogsz lepődni, hogy milyen jól tisztít a gesztenye!

Hatása az Indiából érkezett mosódióéval azonos, viszont itt NINCS költség,  ráadásul ez a módszer környezetbarát is.

 

vadgesztenye2.

Vadgesztenye mosáshoz

A gesztenye szaponin tartalma a magjában van ezért mosás előtt a héját el kell távolítani. A gesztenyét áztasd két órára forró vízbe, majd távolítsd el a héjukat. A csupasz gesztenyebélt tedd  vászonzacskóba (vagy kötözd zokniba), és mehet is a ruhák közé a mosógépbe. Fehér ruhák esetében érdemes 1-1 evőkanálnyi mosószódát is a vízhez tenned adagonként.

1 mosáshoz 5 gesztenye elegendő, amit akár több, 2-3 alkalommal is felhasználható.

A frissen szedett gesztenye könnyen megválik a héjától. Ha a szedés utáni napon pucolod meg és vágod apró darabokra, szellős vászonban tárolva egész évre elegendő és könnyen használható mosószerhez juthatunk.

Vadgesztenye mosópor

Itt is a gesztenye belső magjára van szükségünk, amitől a fenti módon szabadulhatunk meg. A megpucolt fehér részt szárítsuk meg, majd daráljuk porrá. Úgy használjuk, mint a mosóport. A vadgesztenyepor erősen habzik ezért a szokásos mennyiség fele is elegendő belőle!

  • Tipp: Az öblítéshez használjunk ecetet pár csepp illóolajjal.

Fantasztikusan tisztítja a ruhákat!

Vadgesztenye mosogatószer

10 darab megpucolt gesztenyét  1 liter vízben főzzünk lassú tűzön kb. 1 órán keresztül, majd szűrjük le. Tegyünk hozzá 1 dl ecetet és 10-15 csepp teafaolajat. Ezek fertőtlenítenek és tartósítanak is. Nem fog úgy habzani mint a vegyszeres tisztítószerek, de tökéletesen tisztít és remekül elmosogatható vele még a zsíros lábos is!

TIPP

Ha hiányolod  a megszokott habot, tehetsz hozzá egy kis mosogatószert, állagát pedig  xantánnal sűrítheted.

Takarításhoz, felmosáshoz is jól használható!