Fahéj, mint vércukorcsökkentő

2015-12-07


 

fahéj

A fahéjat, mint egy értékes fűszerként ismerjük, azonban régóta használták a történelem során cukorbetegség kezelésére. Manapság pedig egyre több étrend-kiegészítő kapható, melynek alapja a fahéj. Az antidiabetikus hatásért felelős folyamatok még pontosan nem ismertek, de feltételezhető, hogy a polifenol típusú- A polimerek, melyek a fahéjban megtalálhatóak felelősek az antidiabetikus hatás kialakulásáért melyet Jarvill-Taylor Anderson és Graves 2001-ben próbált igazolni.

Klinikai vizsgálat során egérkísérletekben értékelték a fahéj hatását a cukorbetegségre vonatkozóan. Több ilyen típusú vizsgálat született, viszont ezeknek az eredményei nem teljesen egységesek, mivel a kiválasztásnál nem volt pontosan meghatározva a korosztály és az adagok is eltérőek voltak.

Crawford által végzett vizsgálat szerint, melyben 109 diabéteszes beteg vett részt 1 g/nap dózisú fahéjat 90 napig. Ebben a kísérletben a vizsgált személyeknél alacsonyabb vércukorszintet mutattak ki azoknál a személyeknél akik fahéjat fogyasztottak, mint a kontroll csoportban lévő személyeknél akik nem.

Más tanulmányok is azt mutatták, hogy jótékony hatást gyakorol a vércukor szintre, melyet 2008-ban Andrson és 2006-ban Mang et al végzett.