Kair – Capparis decidua

2015-12-08


karir

A Kair vagy Karir Capparis decidua egy elágazó cserje, fa.  Meglehetősen szárazságtűrő így elterjedt Afrikában, Közel-keleten és Dél-Ázsiában beleértve az indiai Thár sivatagot is.  A fa magassága 5 méter, melyet ritkán halad meg. A növény ágai többszörösen elágazóak. A nevét valószínűleg az indiai Khair városról kapta, mivel itt rengeteg található belőle.

Az új hajtások november-januárban jelennek meg , március-áprilisban és augusztus- szeptemberben virágzik. A rózsaszín termése májusban és októberben érik. Madarak gyakran fogyasztják. Rendkívül szárazságtűrő fajta és tolerálja a fagyot is. A növényt gyakran használják népi gyógyászatban. Gyakran ültetik sivatagos területre, hogy védelmet nyújtson a talajerózió ellen.

Több kutatási eredmény igazolta antidiabetikus hatását. Használják még fogfájás, ízületi gyulladás, asztma, köhögés, malária ellen. A gyümölcshús és a gyökér kérgének alkoholos kivonata féreghajtó tulajdonságokkal rendelkezik. A gyümölcsét és magját kolera, vérhas, húgyúti problémák ellen is használják. A zöld éretlen gyümölcsével székrekedést, köhögést, asztmát, mentális problémákat gyógyítanak. A mag olaját bőrbetegségek esetén alkalmazzák.

forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257104/