Ez történik, ha villámcsapás ér

2015-07-25

A villámok 75%-a felhőn belül zajlik le. Villámcsapás zivatar előtt is lehetséges, ezért vegyük komoly figyelmeztető jelnek a sötét és magas viharfelhőket vagy az erősödő szelet. A villámcsapások 10%-a verőfényes, kék égbolt mellett következik be, a zivatarfelhőtől akár 15 km távolságban. Ha a villámlás után 30 másodpercen belül meghalljuk a dörgést, azonnal keressünk menedéket. Évente mintegy 2000 embert ér villámcsapás, ezeknek 25-33%-a halálos.

Közvetlenül a villámcsapás előtt sercegést vagy recsegést lehet hallani, és bőrünkön felállhat a szőr vagy bizsergést érzünk rajta. Ha ilyenkor csoportban vagyunk, szóródjunk szét, és guggoljunk le úgy, hogy az egyes emberek között legyen 4-5 méter távolság. Ilyenkor, ha az egyik csoporttagot villámcsapás éri, a többiek segíteni tudnak rajta.

A villámcsapás ún. áramjegyet hagy maga után: az áram ki- és belépési helyén világos színű, faág alakú bőrelhalás marad. Ezt ugyanúgy kell kezelni, mint más égést.

villamcsapott ember

Hogy elkerüljék a villámcsapást az emberek a magashegységekben a kőből, palából rakott háztetők tetejére ültettek kövirózsát. Innen ered a mennykővirág, égdörgőfű elnevezés is, de a latin neve Sempervivum tectorum és ebből a tectorum szó jelentése is: háztetőké.

kövirózsa háztetőn kövirózsa háztetőn1 kövirózsa háztetőn2 kövirózsa háztetőn3

kövirózsa
A kövirózsa örökzöld, pozsgás növény, húsos, ovális, szürkészöld, csúcsain sötétebb színű levelekkel. Sárga vagy rózsaszínű csillag alakú virágai június-júliusban a 15-20 cm magasra növő száron nyílnak. Egyetlen vadon élő védett állománya a Villányi-hegység mészkőszikláin fordul elő.

A kövirózsa gyógyhatása:

Ezt a csodálatos növényt, nem csak a villámcsapás megelőzésére, de a villámcsapás utáni égések kezelésére is használták.
A népi gyógyászat a levelének nedvét használja égési sebek, fülgyulladás, szemölcs rovar és csaláncsípések, övsömör, vágott sebek kezelésére. A leveleiben rejlő hatóanyagok: cseranyagok, nyákanyagok, gyümölcssavak, flavonidok, C-vitamin miatt ma már a kozmetikai ipar is használja. Krémbe keverve például a szeplők, bőrelszíneződések halványítására, futószemölcsök kezelésére is kiválóan alkalmas. Ismert baktérium és vírusölő hatása is.