A nagy átverés, mire figyeljünk a kurkumánál

2015-08-01

A világ termelésének 90%-át India adja.  A kurkuma termelésének eloszlása államok szerint az alábbiak szerint alakul: Tamilnadu: 18% Orissa: 7% Nyugat-Bengália: 4% Karnataka: 4% Gujarat: 2% Maharashtra: 2% Kerala: 2%.  Mint köztudott a curry fűszerkerverék alapanyaga a kurkuma, mely az indiai és thai konyha elhagyhatatlan eleme. A kurkumát viszont nem csak fűszerként használják, hanem Japánban például teát készítenek belőle, sőt ételfestékként és kozmetikai termékek alapanyagaként is használják. Mivel a kurkuma és más fűszerek is  általában súly alapján kerülnek  értékesítésre, ezért fennáll a lehetőség, hogy a kurkumához ólom oxidot kevernek. Előfordult már nem egy esetben legutóbb tavaly ólom-oxid mérgezés, ezért érdemes biztonságos forrásból beszereznünk a kurkumát, vagy ha lehet nem por, hanem egészben vásároljuk meg és a porítást végezzük el saját magunk.

Továbbá rendkívül fontos tényező a fajta kérdése. Sok kereskedő a silányabb minőségű kurkumát árulja magas áron, ezért érdemes tisztában lennünk a kurkuma fajtájával, ugyanis a hatóanyagok jelentősen eltérnek fajtától függően.

Főbb kurkuma típusok:
Alleppey Finger” (Kerala)
Erode és Salem kurkuma” (Tamil Nadu),
Rajapore” és „Sangli kurkuma” (Maharashtra)
Nizamabad Izzó” (Andhra Pradesh)

Az Alleppey fajtájú kurkuma kifejezetten magas kurkumin tartalommal rendelkezik. A különböző fajtáknak teljesen eltérő a színe és az íze is. Az ültetés és a betakarítás között eltelt idő szintén fajtánként eltérő, 7-9 hónap közé esik.  A gazdák gyakran a 7 hónapos gyorsan beérő kurkumát telepítik, viszont ezeknek a hatóanyag tartalma jóval elmarad a 9 hónapos termesztési idejű kurkumától.

kurkuma ültetvény

A Mydukru típusú kurkumának sokkal nagyobb a terméshozama, mint a Terkupet fajtáé, viszont a kurkumin tartalma jóval gyérebb.

Az indiai gazdák mindig a hasznot nézik és a legnagyobb terméshozamú legkisebb termény idejű kurkumát válasszák.

Ezért érdemes odafigyelnünk, hogy a 30 fajta kurkumából melyiket vásároljuk meg.

Amennyiben a becsomagolt terméken nem is tüntetik fel a fajtát, egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy valójában mit is vásároltunk.

kurkuma szárítása

 

Ne lepődjünk meg, ha kurkumát vásárolunk és a két vásárolt termék között jelentős színeltérést tapasztalunk. Ez azért lehet, mivel nem ugyanazt a fajtát vásároltuk meg. A kurkuma por színe a citromsárgától a narancssárgáig változó színű lehet.

Sajnos a magyar kínálatban keresve csak egy olyan terméket, találtunk melyen a kurkuma fajtája feltüntetésre került.

 

     

    4 Hozzászólás