Erre mindenképp szükséged lesz, ha leégtél

2015-07-18

Az erős napsugárzás miatt előfordulhat, hogy akkor is leégsz, ha bekented magad napvédő krémmel. Összegyűjtöttük azokat a növényeket, recepteket, melyek hatásosak, ha ha megtörtént a baj. Az intenzív napozás után a bőrnek nedvességre és hűtésre van szüksége. Ez könnyen megoldható házilag készített hűsítő krémekkel és hidratálással. Első lépésben tisztítsd meg a bőröd az izzadtságtól és más szennyeződésektől! (Ne használj bőrradírt és kerüld a szárító hatású alkoholos készítményeket is, mert csak rontanának a felhevült bőröd állapotán.) Ezután jöhetnek a jótékony hatású gyógynövényből készült csodaszerek.

 

ORBÁNCFŰ
 

Az orbáncfű enyhíti a bőrbetegségek, reumás fájdalmak és a depresszió tüneteit. A hatóanyagok a virágban és levelekben vannak. Az orbáncfűből készült fényvédő olaj elkészítése egyszerű viszont időigényes,  a csodás hatásért érdemes bíbelődni vele. Keverj néhány cseppet az arckrémedhez: megakadályozza a leégést és regenerálja a bőrt.

 
Hozzávalók
 
virágzó, v. szárított lyukas levelű orbáncfű, 2 dl szezámolaj, 2 dl olívaolaj

Ha friss a növény, szárítsd ki a napon, ha nem, azonnal befőttesüvegbe teheted.  Annyi olíva- és a szezámolajat, önts a növényre, hogy ellepje azt. Sötét, hideg helyen tárold 4 hétig, 2-3 naponta kevergesd meg. Ha kész, szűrd le. Jól zárható flakonban tárold.

A növény alkalmazása előtt végezz bőrpróbát! Ha allergiás tüneteket fedezel fel magadon, ne használd a kencét.
Amit tudni kell az orbáncfűről, ha teaként fogyasztod hosszabb ideig, akkor fényérzékenységet okozhat és ezért kerülni kell a sugárzó napsütést.


     
    KÖRÖMVIRÁG
     

    Görcsoldó, fertőtlenítő és sebgyógyító tulajdonsága miatt az egyik legnépszerűbb gyógynövény. Tinktúra, kenőcs, borogatás, tea, ülőfürdő is készíthető belőle, de még fűszerként is alkalmazható – íze csípős, az ételek színe sárga lesz tőle. Nyáron érdemes egy nagy adagot begyűjteni fészkes virágzatából.

     
    Hozzávalók : 25g körömvirág, 2dl szezámolaj,2dl napraforgóolaj

    Így készítsd el a kencét:
     
    Tedd a szárított növényeket egy széles szájú befőttesüvegbe és öntsd tele szezámolajjal és a napraforgóolajjal, úgy, hogy teljesen ellepje őket! 6 hétig tárold sötét, hűvös helyen a keveréket, és ne feledd el 2 naponta kevergetni! Ezután szűrd le az olajat! Öntsd át egy jól zárható, tiszta flakonba! Ha nem használod minden nap, tartsd hűtőszekrényben!
    A növény alkalmazása előtt végezz bőrpróbát!


       
      KAMILLA
       

      Kamilla vagy orvosi székfű az egyik leggyakrabban használt gyógynövényünk. Kifejezetten gyulladáscsökkentő hatása miatt használják. Számos kozmetikai termék alapanyaga. Érdemes bevetnünk, ha bőrünk leégett.
      A kamillából is készíthetünk olajat, hasonlóan, mint a körömvirágolaj esetében. A nagy olajtartalma miatt azonban vízgőz desztillációt is alkalmazhatunk, ami nem más mint a tea készítése. Ebben az esetben egy erős teát főzünk, látni fogjuk, hogy a víz tetején olajos réteg képződik. Akár a teát borogatásként akár az olajos réteget krémbe keverve használhatjuk.

         

        KÖVIRÓZSA

         

        A népi gyógyászatban egyike a legrégebbi elsősegélynyújtásra használt növényeknek. Leveleit kisebb sérülések, gyulladások kezelésére használják, a présnedvét teszik a bőrre: égésekre, vágásokra, rovarcsípésre, száj-,arc- középfül gyulladások enyhítésére. A levél forrázatát teaként torokgyulladásra, hörghurutra, kisebesedett száj és afta gyógyítására ajánlják.

         

        Nem kell mást tenned, mint fogni egy kövirózsát és összepépesíteni, majd a pépet rákenne az éget bőrfelületre.

         
        UBORKA
         

        Gyorsíthatod a gyógyulást, ha a gyulladt felületet nemcsak hűtöd, hanem tápanyagokkal is segíted. Nem kell mást tenned, mint uborkából vékony szeleteket vágni, majd azokkal betakarni tested leégett részét. Ha nem érzed kellemetlennek, rakd pár órára a hűtőbe a hozzávalót, hogy ezzel intenzívebb hatást érj el!

         

         

        ALOE VERA
         

        A liliomfélék családjába tartozik, vastag, zöld színű, kard alakú levelei az ég felé állnak, széleiken tüskék találhatók. A hideg helyeket kivéve szinte mindenhol megél, kedveli a száraz, napos környezetet, a homokos talajt. Hatóanyagát húsos leveleiből facsarják ki, ezt használják fel gyógyászati célokra. Erősíti az immunrendszert, méregtelenít, gyulladáscsökkentő és gombaölő hatású. Nagyon hatásos bőrápoló, leégés esetén megszünteti a fájdalmat, táplálja és nyugtatja a bőrt. Íme, az aloés testápoló receptje.

         

        Hozzávalók (10 kezeléshez): 3 dl aloé vera zselé, 10 csepp kamilla illóolaj, 20 csepp E-vitamin olaj
         

        A kamilla illóolajat és az E-vitamin olajat keverd hozzá az aloé zseléhez! Töltsd át zárható flakonba, rázd össze és hűtve tárold! Alkalmazása előtt végezz bőrpróbát! 

         

        ALOE VERA ÉS KÖRÖMVIRÁG KRÉM
         

        Aloe Vera az egyik legjobb alapanyag égési sérülésekre, ha nincs otthon aloe veránk, akkor használhatunk uborkát is helyette. A körömvirág gyógyászati felhasználása igazolt mely táplálja a bőrt és elősegíti a regenerálódási folyamatot. A hűtést pedig a borsmenta, vagy a levendula biztosítja. Az E-vitamin kiváló antioxidáns, mely szintén segít  a bőrünk regenerálódásában.

         
        1 dl  Aloe Vera Gel
        20 csepp  körömvirág olaj
        15 csepp levendula illóolaj szerves
        5 ​​csepp szerves kamilla illóolaj
        2-5 csepp borsmenta illóolaj
        10 csepp E-vitamin olajat
         
        Keverjük össze a hozzávalókat egy edényben és kenjünk bőrünkre annyiszor, ahányszor szükséges. Tároljuk hűtőben!
         
         
        SZANTÁLFA ÉS KURKUMA PASZTA
         
        Egy Ősi ajurvédikus orvoslás szerint ennek a krémnek jelentős hűsítő hatása van. Nem kell mást tennünk, mint egyenlő arányban össze kell keverni a két gyógynövényt kis hideg vízzel és rákenni a leégett bőrfelületre. 10-20 percig kell a bőrfelületen hagyni.


           
          UBORKA MASZK A TESTRE
           
          Ez az egyik kedvelt módszer a leégésre, gyors, egyszerű és hatékony!
           
          Hozzávalók
           
          2 csésze apróra vágott, hámozott uborka
          ¼ csésze aloe vera gél
          2 doboz teljes tej joghurt
           
          Keverjük össze az összetevőket. Tároljuk hűtőben, legfeljebb egy hétig tartható el.
           
           
          EGYÉB HASZNOS SZEREK LEÉGÉSRE
           
          TEJFÖL
           
          Talán az egyik legrégebbi napégés elleni házi praktika a tejfölös borogatás. Ha leégett a hátad, kérj meg valakit, hogy kenje be vastagon az érintett területet hideg tejföllel! Addig hagyd rajta, míg
           
          ECET
           
          Ecet. Fehér ecet már ismert, hogy enyhítse a fájdalmat a leégés, amikor a bőrre. A bőrre, mint egy borogatást, egy kis törölköző áztatott keveréke víz és ecet. Én nem ajánlom almaecet , ahelyett, hogy fehér ecet.
           
          FEKETE VAGY ZÖLD TEA
           
          Tea (Camellia sinensis): egyes kutatók szerint a csersav és teobromin segítséget nyújt a napégés ellen. A katekinben gazdag növény segít megvédeni a bőrt az UV sugárzás káros hatásaitól. Mind a zöld és a fekete tea tele van antioxidánsokkal, ami azt jelenti, hogy a szabad gyökök ellenni küzdelemben nagy segítségünkre lehet, amit az UV sugárzás kifejt a bőrünkre.
           
          Kisebb a leégés esélye, ha nyaralás előtt néhány héttel karotintabletta-kúrába fogsz.  A béta-karotin szervezetünkben A-vitaminná alakul, hozzájárul a bőr és a hámszövet normál működéséhez, gátolja a napfény ultraibolya sugarainak károsító hatását és elősegíti a bőr regenerálódását.