Fekete ribizli

2015-01-13

Fekete ribizli. Ribes nigrum L. A kőtörőfűfélék (Saxifragaceae) családjába tartozik. Nálunk vadon csak elvétve fordul elő, néhány év óta mi is sokfelé termesztjük. A cserje enyhén kellemetlen szagú; 1—2 m magas. Levelei széles tojásdadok, 6—10 cm hosszúak, 3—5 karéjúak; kétszer fűrészelt szélűek, fonákukon gyéren szőrösek és sárga olaj mirigyekkel pontozottak. Virágzata lecsüngő az a fürt. A virágok kívül zöldek, belül hússzínuek. Termése gömbölyű, 8—10 mm átmérőjű, dús nedvű, sokmagvú, nem kellemes mellékízű, édes bogyó. Áprilistól virágzik; termése augusztusban érik.

Gyűjtés

Július-augusztus

A cserje ép, egészséges levelei szolgáltatnak drogot. Beszáradási aránya 3—4

Hatóanyag

A drog (Ribis nigrifolium) rutint, cseranyagot, C-vitamint,nyomokban illóolajat és egy vizelethajtó anyagot tartalmaz.

A levelekben flavonoidok (kempferol, kvercetin, rutin), cseranyagok, szerves savak, C-vitamin, antocianinok és nyomokban illóolaj halmozódik fel. Termésében antocianinokat, gyümölcssavakat, C és B-vitamint valamint 10-12%cukrot tartalmaz.

Felhasználás

Teáját magas vérnyomás, vese- és hólyagbántalmak, reuma, izületi bántalmak, légzőszervi megbetegedések ellen és izzasztónak fogyasztják. A friss bogyóból szörpöt készítenek, amely sok C-, B-vitamint,gyümölcssavakat, cukrot, pektint, piros festéket tartalmaz. Megszárítva vesebaj elleni teát készítenek belőle.

A levél vizelethajtó és mérsékelt vérnyomás csökkentő; előnyös sókiürítéssel (K­ visszatartó ). Teáját vizelethajtó szemek, hólyagbántalmak esetében fogyasztják Érfalvédő tulajdonságait flavonoidtartalmának tulajdonítják. Vizes kivonata kedvezően befolyásolja a vérszérum koleszterinszintjét és vérnyomáscsökkentő hatású. Teáját a népi gyógyászat reuma és izületi bántalmak esetén is javasolja. Termését frissen C-vitamin-tartalmáért fogyasztják, de szörpöt és likőrt is készítenek belőle. A kozmetikai ipar magas gyümölcssav-tartalma miatt ránctalanító kré­mekben használja. Termését az élelmiszeriparban is használják.