Csarab

2015-05-07

A csarab vagy közönséges csarab (Calluna vulgaris) a hangafélék (Ericaceae) családjába sorolt csarab (Calluna)monotipikus nemzetség faja. Egész Európában elterjedt évelő törpecserje; Magyarország keleti részén is gyakran találkozhatunk vele. Norvégia nemzeti virága. Erika, hanga, télizöld, vadciprus, angyalmetélt – ezek a leghasználatosabb elnevezései. A nemzetség tudományos neve a görög „söpörni” igéből ered, mivel valaha seprűket készítettek belőle. A 20–50 cm magas növény (néha 1 méteresre is megnő) szőnyegszerűen terül el a mészben szegény, nedves talajon. Elágazó szárának kis ágai felfelé nyúlnak, levelei szorosan egymáshoz simulnak. Virágai lilák vagy rózsaszínűek, július-augusztusban nyílnak. 2 mm-es, négyszögletű toktermése tele van maggal. Seprővirág. Calluna vulgáris H. A hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó, tömegesen Zala,Vas és Sopron megye területén, ritkás erdőkben, kiszáradó lápokon, tőzegeken, savanyú talajokon, erdei fenyvesekben élő, 30—40 cm magas félcserje. Előfordulása a Balatonig terjed. seprősen elágazó, vörösesbarna. Levelei kb. 2 mm hosszúak, pikkely alakúak, alsó végükön két szarvacskában végződnek. 3—4 sorban állnak, fedelékesen borítják egymást. Virágai egyoldali füzéres fürtben állnak, 3—4 mm vastagok, a csészecimpák a pártánál hosszabbak, ibolyásrózsásak, selymesen fénylők, maradók. Nyár vége felé virágzik. A növénynek legfeljebb arasznyi hosszú virágos leveles hajtásait kell gyűjteni, az alsó, csupasz, vastagabb ágrészek nélkül.

Hatóanyag 

A drog (Callunae herba v. Ericae herba) 0,3—0,9% arbutint és hasadási ter­mékként hidrochinont, egy alkaloidát, flavonglikozidát, enzimet, fumársavat, 7% cseranyagot, szaponint, keményítőt, gumit, gyantát, eirkolint, zsírt, nyálkát, nyomokban illóolajat tartalmaz.

Cserzőanyagokat mintegy 7%-os mennyiségben tartalmaz. A régebbi irodalomban szereplő arbutin nem mutatható ki a növényben vagy csak elhanyagolhatóan kis mennyiségben. Tartalmaz még hidrokinont, flavonoidglikozidokat és szaponiniokat.

Felhasználás

A csarabot a leggyakrabban a húgyutak heveny és idült gyulladása esetén javasolják. Vízhajtó tulajdonsága miatt a vesekő kezelésének kiváló kiegészítője, mint ahogy reumás eredetű gyulladások és köszvény kiegészítő kezelésére is jó. Eddig semmilyen mérgező vagy káros hatása nem ismert. Még huzamos alkalmazása sem okozott semmilyen mellékhatást.[forrás?]

A csarab vízhajtó és húgyúti fertőtlenítőszer, utóbbi célra azonban a medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi) levele (Uvae ursi folium) hatékonyabb. Reuma, köszvény, vese- és epekő elleni szer az egész növény főzete. Hólyaghurut és vesebaj ellen is használják. Más növényekkel együtt használva kiváló méregtelenítő hatású. Gyenge altatószer, izzasztó, érelmeszesedés ellen is ajánlják. Köszvényes fájdalmakra borogatásként használják. Cukorbetegek teájának egyik alkotórésze. Régen gyermekek nyugtatószereként is elterjedt.

  Teája vese- és hólyagbajokban vizelethajtó és vizeletfertőtlenítő, bélhurut ellen összehúzó, továbbá erősítő, nyugtató, vértisztító, izzasztó és lázcsillapító hatású.