Házi csipkebogyó lekvár

Aki fogyasztott életében csipkebogyó lekvárt, az soha nem felejti el az egyedi ízét. A csipkebogyó lekvár nemcsak hogy finom, de az egyik legegészségesebb lekvárok közé tartozik. Az elkészítése nem egyszerű és eléggé időigényes, de a végeredmény minden fáradozást megér.

Először is rakjuk egy edénybe és a csipkebogyót mossuk meg alaposan.

csipkebogyó tálban

A csipkebogyó megmosása után öntsük le a vizet és próbáljuk kiteríteni konyharuhára, hogy megszáradjon, majd vágjuk le a két végét, vágjuk ketté és magozzuk ki. Ez nem egy egyszerű feladat, sokunknak már akkor elmegy a kedve mikor meglátja a tálban lévő rengeteg kis apró pirosló bogyót.

csipkebogyó magozás

 

A magozást el is hagyhatjuk, de abban az esetben még egy folyamatot be kell iktatnunk, az pedig a passzírozás. Egy szitán át kell passzíroznunk a megfőtt szemeket. Senki sem szeretne kemény maggal találkozni, mikor a lekvárt a kenyerére keni, ráadásul a bogyóban lévő szőrök sem fognak problémát okozni. Jobb tehát, ha a magozás és a tisztítás mellett döntünk.

Ezt követően felrakjuk főni a szemeket egy edénybe. A szemeket 2 órán keresztül lassú tűzön főzzük. Ne rakjunk bele sok vizet, csak annyit, hogy a bogyókat éppen hogy ellepje. Gyakran keverjük, hogy nehogy oda égjen. A cukrot csak a végén kell beletenni, ami 3 kg-csipkéhez durván 0,5-1 kg cukor, természetesen ízlés szerint. Aki sűríteni akar a lekváron az tehet bele dzsemfixet egy tasakkal. Ezt követően töltsük ki üvegekbe és jó meleg dunsztban hagyjuk állni addig, míg kihűl.

csipkebogyó lekvár üvegben

Az biztos, hogy nem kis munka, de a téli hónapokban egy kis vajas zsemlére kenve isteni.

csipkebogyó lekvár1