Így készül a legfinomabb naspolyalekvár?

2015-11-12


Mivel a naspolyának meglehetősen nagy a pektin tartalma, ezért kiváló minőségű lekvár, zselé készíthető belőle.

medlar-jelly-mi

A naspolya akkor ehető, mikor már a dér megcsípte és már szinte puha a gyümölcs belseje annyira, hogy szinte ki lehet szippantani belőle lé formájában. Gyakran készítenek belőle zselét, mivel gyönyörű színe és ízvilága jól passzol sertéssültekhez, vagy sajtokhoz.

 Hozzávalók:

2 kg érett naspolya
1 kg kristálycukor (lásd alább a pontos mennyiségét)
½ citrom héja

Távolítsuk el a naspolya héját és magjait, majd tegyük egy nagy edénybe.  Öntsük fel hideg vízzel, forraljuk fel, majd főzzük puhára, kb 1 óra. Miután egy órán keresztül főztük öntsük a keveréket egy egy áteresztő vászonba (sűrű géz) függesszük fel egy tál fölé, így a felesleges lé kicsöpög.

Másnap, mérjük le pontosan 600 ml naspolya levet és adjunk hozzá 450 g cukrot. Rakjuk a levet egy nagy edénybe forraljuk fel és adjuk hozzá a kimért cukrot és a citrom héját. Erőteljesen forraljuk 7-10 percig. Majd öntsük óvatosan sterilizált üvegekbe és fedjük le. Mivel a naspolyának magas a pektin tartalma, ezért egy kocsonyás naspolya zselét fogunk kapni.

A naspolya zseléből Malajziában egy különleges desszertet készítenek, melybe egy gyógynövény az osmathus szárított virágát szórják bele, ezáltal alakul ki  egyedi íze.

naspolya-zselé-800-531