Kisvirágú füzike a férfiak megmentője

2015-10-29

A kisvirágú füzikével több vizsgálatot is végeztek. Először 1986. évben jelent meg hivatalos szakmai folyóiratban cikk a kisvirágú füzikével kapcsolatosan. A kísérletet Hiermann A. Juan H. Sametz W. végezték el állatokon. A publikácó szerint a növény pontos hatóanyag összetételét még nem tudták analizálni, viszont a kísérlet pozitív eredményeket hozott. Szükségesnek látták további részletesebb kutatás elindítását a kisvirágú füzikével kapcsolatosan.

A mai napig 17 publikáció született a füzike fajok vizsgálatával kapcsolatosan. Ezen vizsgálatok mindegyike a kisvirágú füzike jótékony hatásáról számolt be.

2009. évben a Semmelweis Egyetem, Farmakognózia Intézetében végeztek vizsgálatokat, melynek eredményeképpen megerősítésre került a kisvirágú füzike gyulladáscsökkentő hatása.[1]

Ebben a kísérletben igazolást nyert, hogy a kisvirágú füzike gazdag flavonoidokban.

Polifenolokban:
Oenothein-B Ellág és gallotanin származékok
Kávésav – pentóz észter
Klorogénsav
Miricetin-3-O-hexóz-gallát
Miricetin-3-O-hexozid
Kvercetin-3-O-hexóz-gallát
Ellágsav-pentozid
Miricetin-3-O-pentozid
Miricetin-3-O-ramnozid
Kvercetin-7-O-glükuronid
Ellágsav-hexozid
Kvercetin-3-O-pentozid
Kempferol-3-O-hexozid
Kempferol-7-O-glükuronid
Kvercetin-3-O-ramnozid
Kempferol-3-O-ramnozid

Fitoszterolokban:
β-szitoszterol

Antioxidáns hatását vizsgálva a kisvirágú füzike rendelkezett a legmagasabb antioxidáns hatással. A kisvirágú füzikében lévő hatóanyagok által kifejtett sejtvédő hatás vizuálisan is megfigyelhető volt. Megfigyelhető volt továbbá a COX enzim gátló aktivitás ( gyulladáscsökkentő aktivitás), továbbá megállapítást nyert, hogy nem befolyásolja receptoriális szinten a sztereoid hormonháztartást.

2013. évben Ausztráliában végeztek  kísérletet. A vizsgálat arra irányult, hogy igazolható a kisvirágú füzike jótékony hatása. A csoportban 57 prosztata jóindulatú megnagyobbodásban szenvedő beteg vett részt. Három hónapos használat után kimutatható volt, hogy a kisvirágú füzikét tartalmazó terméket szedők tünetei jelentős mértékben javultak.

Összefoglalva elmondható, hogy a kisvirágú füzike szervezetünkre jótékony hatást gyakorol. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása kimutatható.