Bali, ahol a népi gyógyítás örök

2015-09-23

Bali egy kis sziget Indonéziában. Az istenek szigetének is nevezik. A világ egyik legzöldebb szigete. A sziget az Ízek imák szerelmek film helyszínéül szolgált, melyben Julia  Roberts rátalált Önmagára és megtalálta nagy szerelmét.

izek_imak_szerelmek_13

Amennyiben Balira utazunk mindenképpen nézzük meg a helyi látványosságokat, de fordítsunk időt arra is, hogy megismerjük Bali régi gyógymódjait és gyógynövényeit.

bali9

Balin hűen őrzik a gyógyítás ősi formáját és nagy becsben tartják a helyi szellemi vezetőt a sámánt.

bali6

A spiritualitás mellett a gyógynövények erejét is használják a gyorsabb felépülés érdekében. Érdemes ellátogatunk a helyi gyógyítóhoz, aki szívesen nyújt tanácsot, hogy milyen betegségre milyen gyógynövényt használjunk.

bali8

 

Érdemes részt vennünk egy gyógynövény sétán, mely a Puri Lukisan Múzem előtti Ubud főútról indul.

A séta 3 órás, közben egy étteremben is megpihenhetünk, ahol helyi specialitásokkal ismerkedhetünk meg.  Továbbá betekinthetünk a helyi mezőgazdaság fő termékének számító rizstermesztés folyamatába. Megtudhatjuk, hogy a fiatalok hogyan kapcsolódnak a földhöz és a természethez, hogyan próbálják megtartani a hagyományos régi értékrendet. Láthatjuk, amint az idősebb generáció tanítja a fiatalokat, hogy milyen gyógynövényt milyen betegség esetén használjanak.

bali7

A sétánk során számos egzotikus gyógynövényt ismerhetünk meg, mint például a kurkuma

    A kurkumán kívül még láthatunk citronellát, ylang-ylang, thai bazsalikomot, vagy a pacsulit. Igen  a pacsulit. Ugyanis a pacsuli egy növény, melyből a balinézek sampont készítenek. A pacsuli (Pogostemon cablin avagy Pogostemon patchouli Pellet. avagy Pogostemon heyneanus Benth.) azárvacsalánfélék családjába tartozó büdösmenta nemzetség leghíresebb képviselője, a róla elnevezett pacsuliolaj alapanyaga. Neve a tamil ‘patch’ (zöld) és ‘ilai’ (levél) szavakból származik.

    A régi értékek megtartása révén számos turistát vonz Bali szigete. Évente több millió turista szeretné megismerni a balinézeket. Van aki a lelki békéjéért, van aki a gyógyulásért, van aki a pihenésért vág neki a nagy útnak.