Kiderült a titok, amit csak a profi szakácsok ismernek

2015-07-30

Sokan nem ismerik a cayenne-i borsot mert, a cayenne-i bors  nem bors, hanem a csípős ízű csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye. A chili fűszerkeverékek meghatározó alkotója. Neve a tupi indiánok quiínia („paprika”) szavából származik és valószínűleg összefügg a dél-amerikai Cayenne város nevével is, amelynek környékén az európaiak először ismerhették meg a csípős paprikát. A közönséges paprika (Capsicum annuum) egy fajtáját is cayenne-i paprikának nevezik. (Az angol Cayenne pepper egyaránt jelenti e paprikafajtát és a cayenne-i borsot.) Nagy kapszaicin tartalma miatt célszerű jól elzárva, fénytől védve, sötét üvegben vagy dobozban tárolni. A paprika valójában nem is fűszer, hanem gyógyszer.

Itt van egy cayenne-i gyógyír, melyet soha nem felejtesz el. Ha megvágod az ujjad a konyhában mosd le langyos vízzel és hagyd hogy kivérezzen. Amennyiben a sérülés felületi jellegű akkor szórj rá  csilipaprikát, és tartsd fel az ujjad amíg eláll a vérzés.

Mindenkinek az első gondolata az, hogy ez egy butaság, és hogy ez egy gyógynövény tréfa. Valójában nem az a csilipaprikában lévő hatóanyagnak összehúzó hatása van és képes megállítani a vérzést. A csípés is csak egy pillanatra érezhető, a fájdalmat azonnal megszünteti és elállítja a vérzést. Ez a kezelést a legtöbb profi szakács ismeri, mert ha szükség van rá akkor ez azonnal elállítja a vérzést és tovább tudja folytatni a munkát.

Reméljük nem lesz szükséged rá hogy használd ezt a módszert, de jó ha tudod, mit kell használni, ha baleset történik.

    

    

   Egy hozzászólás

   1. Livia Kovacs

    2015-07-31 at 18:00

    Hát eddig ezt nem tudtam, hasznos volt számomra köszi.

   Read more:
   Máriatövis

   A máriatövis, népies nevén őszbogáncs vagy szamárkóró (Silybum marianum) az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Már évszázadok óta a májtisztítás egyik...

   Close