Orbáncfű

2015-01-19

Csengőiinka, lyukaslevelűfű. Hypericum perforatum L. Az orbáncfűfélék (Guttiferae) caládjába tartozó, füves, cserjés helyeken, erdőszéleken, erdősávokban termő, évelő növény. Szára 50—80 cm magas, egyenes, felső részében dúsan elágazó. Levelei keresztben átellenesen állnak, átlag 2 cm hoszszúak,hosszúkás tojásdadok, tompák, épszélűek, áttetszően pontozottak. Virágzata dús virágú, sátorozó bogernyő. A virágok csészelevelei lándzsásak; a szirmok sötétsárgák, porzóik számosak. Termése 6—10 cm hosszú, tojásdad tok.Egész nyáron át virágzik. A friss virágok tenyérben összemorzsolva vörösbarna színű levet eresztenek. Gyűjtendő a virágzó növény szárának felső, legfeljebb 40 cm hosszú része. Beszáradási aránya 3—4:

Gyűjtése:

Teljes virágzásakor gyűjtjük a felső, maximum 40 cm-es virágos-leveles hajtását (Hyperici herbajúniustól szeptemberig. 4-5 kg friss herbából kapunk 1 kg száraz drogot.

Hatóanyag:

A hajtás felületén lévő fekete mirigyekben felhalmozódó hipericin származékok ( hipericin és pszeudohipericin) összesen mintegy 0,05-0,5%-os mennyiségben vannak jelen. A széles levelű orbáncfűváltozatok (2,2 mirigy/mm2) 0,04-0,06%, míg a keskenylevelű tipusok ( 6,2 mirigy/mm2) 0,1-0,2% átlagos összhipericin-tartalommal jellemzhetők. Az összflavonoid- tartalom a sziromlevelekben és a zöld részek bőrszövetében 1-7% között ingadozik, a flavonglikozidok kozül jelentős a hiperozid (<1%) és rutin (< 2%), a biflavonoidok közül a biapigenin (0,1-0,5%) és az amentoflavon (0,01-0,05%) mennyisége. A szintén fongos szerepet betöltő cseranyagok aránya 4-15%, az illóolaj mennyisége pedig 0,05-0,3%. További fontos komponensek még a fenolkarbonsavak, a xantonok és a mintegy 4-6 % ban jelenlévő floroglucin-származékok ( hiperforin. adhiperforin).

  Felhasználás

  Klinikai tesztek bizonyították az orbáncfűkivonat hatékonyságát depresszió ellen. A flavonoidoknak igazoltan nagy szerepe van a gyomorfekéyt megelőző, antibiotikus, gyulladáscsökkentő és májvédő hatás kialakításában. A hipericin származékok gátolják egyes influenzát, herpeszt, illetve leukémiát kiváltó vírusok szaporodását és a HIV-vírus terjedését.

  Enyhén neurotikus, depressziós tünetek (klimaxos panaszok, kimerültséggel járó idegesség, szorongás) kezelésére különböző készítmények ismertek, melyek standardizált orbáncfűkivonatot tartalmaznak. Nehezen gyógyuló égési sebek, külső belső (gyomor- és nyombél-) fekély kezelésére olajos kivonatok használatosak, melyekben a hiperforin antibiotikus aktivitása érvényesül. Teája védi a nyálkahártyát, elősegíti a sejtek regenerálódását. Teája és teakverékeit máj- és epebántalmak esetén használják. Kozmetikai készítmények gyakori alkotórésze.

  Használatakor- egyéni érzékenységtől függően- mellékhatásként felléphet az úgynevezett hipericizmus ( hipericin által kiváltott fotoszenzitiv reakció-bőrgyulladás) jelensége, ezért ügyelni kell az előirt dózisok betartására és- különösen fehér bőrű egyéneknél-, a kezelés időtartama alatt óvakodni kell a napon való hosszas tartózkodástól.

  Enyhe vagy közepesen súlyos depresszióban. Az orbáncfű kivonat javítja a hangulatot, és csökkenti a szorongást és álmatlanságot. Úgy tűnik, hogy körülbelül olyan hatékony a depresszió kezelésében, mint számos vényköteles gyógyszer. Az orbáncfű hasznos antidepresszáns. Azonban, meg kell fontolni az alkalmazását azoknál a személyeknél, akik más antidepresszáns gyógyszereket szednek, mivel kölcsönhatásba léphet velük ezzel megváltoztatva hatásukat.

   

  Kutatási eredmények

  Klimaxos tünetek esetén. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy  az orbáncfű csökkentheti a hőhullámokat.

  Bőrpír és irritáció (plakk psoriasis). A kutatások azt mutatják, hogy alkalmazása orbáncfű folyékony vagy kenőcsöt a bőrben csökken súlyossága és mérete psoriasis foltok.

  Sebgyógyulás. Egyes kutatások azt mutatják, hogy az orbáncfű  alkalmazása kenőcs formájában naponta háromszor 16 napon át javítja a sebgyógyulást és csökkenti a hegesedést császármetszés után.

  Szorongásos zavar. Korai kutatások arra utalnak, hogy az orbáncfű egyedül vagy együtt macskagyökérrel  javítja szorongásos zavar.

  Agydaganat (giloma). Korai kutatások azt mutatják, hogy a hypericin, mely az orbáncfűben található vegyi anyag  szájon át, legfeljebb 3 hónapig csökkentheti a tumor méretét és javítja a túlélési arányát az agydaganatban szenvedő embereknél.

  Prosztatarák. Kutatások azt mutatják, hogy az orbáncfű metanolos kivonata prosztata tumor növekedését gátló hatással rendelkezik. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15172117

  A genitális herpesz vagy ajakherpesz. Kutatások szerint az orbáncfű és a réz-szulfát pentahidrát kombinációja segít csökkenteni a tüneteket, beleértve az égő szúró érzést és fájdalmat.

  Premenstruációs szindróma (PMS). Néhány korai kutatás szerint az orbáncfű segíthet csökkenteni PMS tüneteit.

  Dohányzásról való leszokás. Korai kutatások arra utalnak, hogy az orbáncfű segíthet a leszokásban . Napi egyszeri orbáncfű kapszula 3 hónapon belül segített a kontroll személyeknek a leszokásban.

   

  MELLÉKHATÁSOK

  Az orbáncfű használata teljesen biztonságos 12 héten át. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy biztonságosan lehet használni egy éven át. Ez a hosszú használat azonban okozhat mellékhatásokat, ezért az adagot érdemes fokozatosan csökkenteni. Hosszú távú fogyasztása nem javasolt. Amennyiben belsőleg fogyasztjuk kerüljük el a napot, mert allergiás reakciót válthat ki.

  NEM AJÁNLOTT

  Terhesség és szoptatás alatt veszélyes lehet a fogyasztása ezért nem ajánlott.  ADHD-ban hiperaktivitásban szenvedő betegeknél a fogyasztása nem ajánlott. Nem használható együtt metilfenidát tartalmú gyógyszerrel. Bipoláris zavar: e betegség esetén a használata nem javasolt, felerősítheti a tüneteket. Mániákus depresszió esetén fokozott aktivitás jelentkezhet a használata esetén. Skizofrénia esetén az orbáncfű fokozhatja a pszichózisos tüneteket. Alzheimer-kór esetén sem ajánlott használni, mivel ezen tüneteket erősíti. Befolyásolhatja a műtétnél használt érzéstelenítő szereket ezért műtét előtt két héttel ajánlott abbahagyni a fogyasztását.

   

  KÖLCSÖNHATÁS

  Gyógyszer szedése mellett nem ajánlott orbáncfüvet fogyasztani! 

  Az orbáncfű az alábbi gyógyszerekkel lép kölcsönhatásba: nyugtatók, antidepresszánsok, fogamzásgátlók, májfunkciózavarra szedett gyógyszerek , HIV gyógyszerek,

  Alprazolam (Xanax) , Aminolevulénsav, Amitriptilin (Elavil) , etinil-ösztradiol és levonorgesztrel (Triphasil), etinil-ösztradiolt és noretindron . Ciklosporin (Neoral, Sandimmune) , Digoxin (Lanoxin) , Fenfluramint (Pondimin),Imatinib ,Irinotekán (Camptosar), lovasztatin (Mevacor), ketokonazol (Nizoral), itrakonazol (Sporanox), fexofenadin (Allegra), triazolam (Halcion),  fluoxetin (Prozac), paroxetin (Paxil), szertralin (Zoloft), amitriptilin (Elavil), klomipramin (Anafranil), imipramin (Tofranil),  nevirapin (Viramune), delavirdin (RESCRIPTOR), és az efavirenz (Sustiva). amprenavirnak (Agenerase), nelfinavir (Viracept), ritonavir (Norvir) és szakvinavir (Fortovase, Invirase).meperidin (Demerol), hidrokodon, morfin, az OxyContin, és még sokan mások. etopozid, paclitaxel, vinblasztin, vinkrisztin, vindezin, ketokonazol, itrakonazol, amprenavir, indinavir, nelfinavir, szakvinavir, cimetidin, ranitidin, diltiazem, verapamil, kortikoszteroidok, eritromicin, ciszaprid (Propulsid), fexofenadin (Allegra), ciklosporin, loperamid (Imodium), kinidin, és mások. amitriptilin (Elavil), ciprofloxacin (Cipro), norfloxacinnal (Noroxin), lomefloxacin (Maxaquin), ofloxacin (Floxin), levofloxacin (Levaquin), sparfloxacin (Zagam), gatifloxacin (Tequin), moxifloxacin (Avelox) , trimetoprim / szulfametoxazol (Septra), tetraciklin, methoxsalen (8-metoxipszoralen, 8-MOP, Oxsoralen), és Trioxszalen (Trisoralen). Meperidine (Demeroi) Nefazodon (Serzone) Nortriptyline (Pamelor)Paroxetin (Paxil) Pentazocine (Talwin) Fenobarbitál (Luminal) Fenprokumon Fenitoin (Dilantin) Reserpine

  Nyugtató hatású gyógyszereket (barbiturátok) Az orbáncfű csökkentheti a nyugtató gyógyszerek hatékonyságát. Nem világos, hogy miért ez a kölcsönhatás lép fel.

  Szertralin (Zoloft) Takrolimusz (Prografot, Protopic) Tramadol (Ultram) A warfarin (Coumadin)  Clopidogrel (Plavix) Dextromethorphan (Robitussin DM, és mások) Fexofenadin (Allegra)   klozapint (Clozaril), cyclobenzaprine (Flexeril), fluvoxamin (Luvox), haloperidol (Haldol), imipramin (Tofranil), mexiletint (Mexitil), az olanzapin (Zyprexa), pentazocine (Talwin) , propranolol (inderal), takrin (Cognex), zi-leuton (Zyflo), zolmitriptán (Zomig), és mások. amitriptilin (Elavil), diazepam (Valium), zileutonnal (Zyflo), celekoxib (Celebrex), diclofenac (Voltaren), fluvastatint (Lescol), glipizid (Glucotrol), ibuprofen (Advil, Motrin) irbezartán (Avapro), losartan (Cozaar), fenitoin (Dilantin), piroxikám (Feldene), tamoxifen (Nolvadex), tolbutamide (Tolinase), torszemid (de-madex), warfarin (Coumadin), és mások.