Földibodza, borzag

2015-05-22

Földibodza Gyalogbodza, esete, borzag. Sambucus ebulus L. Mint a fekete bodza, ugyancsak országosan elterjedt, utak és árkok mentén, szemetes, televényes helyeken, gyakran vetések szélén is nagy állományokban élő, évelő növény. (gyökérzete a talajban szertekúszó, 1—2 ujjnyi vastag, kívül világosbarna, belül sárgás színű, húsos-rostos állományú, puha belű vagy üreges, enyhe szagú, enyhén undorító ízű. Szára egyenes, szívós, 1—2 m magas, csöves, ősszel elhaló. Levelei szárnyasán összetettek, 5—9 levélkéből állók; a levélkék lándzsásak, hegyesek, fűrészes szélűek. Virágzata a fekete bodzáéra emlékeztető, a bogernyő azonban kisebb, domborúbb, szaga sajátságos, nem kellemes. A párta fehér vagy vöröses, a porzók sötét bíborszínnel tűnnek ki. Bogyótermése ugyancsak emlékeztet a fái bodzáéra, annál azonban valamivel kisebb; íze és szaga szintén jellemző, nem kellemes, némileg a macskagyökéréhez hasonló. Június-júliusban virágzik; termése augusztus—szeptemberben érik.

Gyűjtés

augusztus-szeptember / termés
október-április / gyökér

A növény gyökérzete és az érett termése adja a drogot. A gyökér beszáradási aránya kb. 4 : 1. A földibodza bogyóáruját ugyanúgy kell előállítani, mint a fái bodzáét. A hozama is ahhoz hasonló.

Hatóanyag

A gyökér és termés drogban keserűészter-iridoid-glikozidok találhatók, köztük az ebulozid és az izoszferozid, tartalmaz továbbá szaponint, cseranyagot.

Felhasználás

Vizelethajtó, enyhe hashajtó, izzasztó hatású teakeverékek alkotórészeként szokták használ­ni. Vesebetegségből származó vízkór ellen tisztán fogyasztják. A termésdrog (Ebvli fritctus vagy bacca) kevés illóolajat, keserűanyagot, cukrot, nyomokban kéksavglikozidát, lila festéket, míg a magjában zsírosolajat tartalmaz.  Hatása enyhe hashajtó, vizelethajtó és izzasztó. Bőrfestésre is használták. Lekvár alakjában sokak által dicsért tbc-ellenes háziszer. Kísérleti adatok azt igazolták, hogy a földi bodza leveleinek metanolos kivonata hatékony fegyver lehet a sebkezelésben.