Fehér akác

2015-02-16

Fehér akác. Robinia psevdoacacia L. A hüvelyesek (Leguminosae) családjába tartozó, Észak-Amerikából származó közismert fa, amely nálunk is kisebbnagyobb erdőségeket alkot, utak mellé és házak köré is szívesen ültetik. Fája sokféleképpen hasznosítható, májusban nyíló illatos virágai pedig nem csupán jó méhlegelőként, hanem gyógyteaként is megbecsültek. Az akácvirágot üde nyílásban, a fürtöktől lefosztva kell gyűjteni. Csakis a fáról szedett és gondosan megszárított, eredeti fehér színű virágokból álló áru értékesíthető. Az elnyílottan lehullott, a fák alól felsepert virágok értéktelenek, mert illatukat és tetszetős színüket már elveszítették.

Gyűjtési idő

május-június

Száradás

5 kg frissen gyűjtött,fürtjeiről lefosztott virágból lesz 1 kg száraz áru.

Hatóanyagok

A drog (Robiniae vagy Acaciae flos) robinin- és akaciinglikozidát, robigenin-kámfort, kevés illóolajat, heliotropint, linaloolt és még többféle aromás anyagot tartalmaz.

Felhasználás

Az akácvirág teája köhögéscsillapító, enyhe hashajtó, a túlzott gyomorsavképzést megakadályozó hatású. Teakeverékek­ben íz javítóul is alkalmazzák. Aromás anyagait az illatszer ipar hasznosítja. Az akácfa kérgének főzetét helyenként gyomorsavtúltengés, székrekedés, gyomor- és bélfekély ellen használják.
A kéreg alkalmazásában óvatosság ajánlatos, mert robin és fazin nevű mérgező fehérjéket is tartalmaz!