Mák

2015-06-02
Mák, Papver somniferum L

Mák Papaver somniferum L. Mákfélék (Papaveraceae) családja. Az érett, magjától kicsépelt mák terméstokja — a „mákgubó” — nagyon fontos gyógyszeripari alapanyagunk.

Hatóanyag

A drog (Papaveris oaput, Capita papaveris, Papaveris fructus maturus sine seminibus) többféle értékes fájdalomcsillapító és bódító hatású alkaloidát tartalmaz, amelyek közül a közönség előtt a morfin és a kodein az ismertebbek. Ezeket és a számos társalkaloidákat együttesen ópiumalkaloidáknak nevezték, mert régebben az alkaloidákat ópiumból állították elő, amelynek a nyeréséhez az éretlen mákfejeket kellett bemetszeni.

Természetes, hogy ezek a termések magot már nem érleltek. Kabay János magyar gyógyszerész felfedezése nyomán a költ­ séges eljárás helyett az eddig értéktelennek tartott üres máktokokból állítják elő a morfint és származékait. Az évi sok ezer tonnányi mákgubót Tiszavasváriban (Büdszentmihály), még Kabay által létesített, azóta már többször korszerűsített nagy­ üzem dolgozza fel. A mákgubó mérgező hatása miatt háziszerként nem hasz­ nálható! Azelőtt csecsemők számára köhögéscsillapító, nyugtató kana­las orvosságot készítettek belőle, valamint porítva asztma elleni füstölőszerekhez is adták.