Artemisinin

2015-09-11
artemisinin

Az artemisinin (C15H22O5) gyógyszert a Plasmodium falciparum kórokozó által okozott malária betegség kezelésére használják. A vegyületet, amely egy szeszkviterpén lakton, az egynyári üröm (Artemisia annua) növényből vonják ki, amelyet már régóta használnak a hagyományos kínai orvoslásban elsősorban malária ellen. A molekula szintetikusan artemisinsavból állítható elő.

Az egynyári ürmöt vagy édes ürmöt a kínai gyógyítók több mint ezer év óta használják számos betegség gyógyítására, például bőrbetegségekben és maláriában. A legkorábbi feljegyzés az i. e. 200 körüli időből származik, a „52 recept” című könyvből, melyet a Mawangdui Han dinasztia sírokban találtak. A malária ellenes hatásáról az első feljegyzést a Zhouhou Beji Fang („Sürgősségi recept kézikönyv”) könyvben találjuk, melyet a 4. század közepe táján szerkesztettek.

1967-ben a kínai hadsereg egy kutatási programot hozott létre, hogy megtalálja a malária megfelelő kezelési módját.  A kutatás során 1972-ben  Tu Youyou felfedezte az artemisinint.

2011-ben  Tu Youyou 1930-ban született gyógyszerész elnyerte a  Lasker-DeBakey Clinical Medical Research díját az artemisinin vegyülettel kapcsolatos kutatási eredményeiért.

Az artemisinin származékok felezési ideje nagyjából 1 óra, ezért nagyon gyorsan bomlanak ezért a kezelés folyamán folyamatos bevitelre van szükség. Azt feltételezték, hogy az Artemisinin nem oldódik vízben, ezért az egynyári üröm tea nem tartalmaz farmakológiailag jelentős mennyiségű artemesinint. Ez a következtetés azonban nem volt helytálló, mivel  a forró vízben (85 ° C), és nem forrásban (100 ° C) lévő vízben elkészített teák eltérő hatást mutattak.

Az artemisinin hatásmechanizmusa pontosan nem ismert és jelenleg is vizsgálat alatt áll.  Az artemisinin sikerrel kecsegtet a rák gyógyításában is, ugyanis 1200-szor több rákos sejtet pusztít el, mint egészségeset.