Egynyári üröm

2015-06-05
(illatos üröm, egyéves üröm)Artemisia annua L..

 Gyakrabban használt magyar nevei: (illatos üröm, egyéves üröm) Artemisia annua L.. Az egynyári üröm az Asterales (fészekvirágzatúak) rendjébe, Astemeeae (fészekvirágzatúak) családjának Asteroideae ( csövesvirágúak) alcsaládjába tartozó növény. Az egynyári üröm egyéves (Th), kopasz, felálló szárú, kellemes illatú növény. Szá- ra termőhelytől fiiggően 0,5-2,5 m magas, barázdált, összetett fiizérvirágzatban végződik. Tőlevelei hosszú nyelűek, háromszögletű-tojásdadok, kétszárnyúak A levélcimpa hegyesen csipkézett. Lomblevelei a szár alsó és középső részén háromszor, a felső harmadában egyszer vagy kétszer szárnyasan szeldeltek A levélszeletek fésűsen hasogatottak, szálas-hosszúkásak, a végső cimpák legfeljebb 5 mm hosszúak, hosszúkásak, épek vagy sűrűn hegyes-fogasak. A virágzat sok apró fészkű ilizéres buga. A fészkek 3-20 virágúak, 2 mm szélesek, csüngők. A fészekben a virágok félgömbszerűen rendeződnek. A külső virágok termékenyek, a középsők nőivarúak, sterilek. Pirosló vagy sárga pártájú virágai júliustól októberig nyílnak. Szélbeporzású. Termése tojásdad alakú, 0,5-1 mm hosszú, fénylő barna színű kaszat. Ezermagtömege: 0,06-0,07 g. A termések folyamatosan érnek és peregnek. Elterjedésének középpontja az északi félgömb sztyeppjei és félsivatagi tájai. Az egynyári üröm őshonos Észak-Amerikában, Közép-és Dél-Európában, valamint Kö zép- és Dél-Ázsiában. Magyarországon adventív faj. Különösen az Alföld déli terüIetein gyakori.

Hatóanyag

 A növény termőhelytől fiiggően 0,3-1% illóolajat tartalmaz. Az illóolaj jellemző komponensei az alfapinén, kamfén, 1-kamfer, artemisia keton, cineol, eugenol stb. Az illóolajon kívül tartalmaz még artemisinint, mely jelentős maláriaellenes hatással rendelkezik. A növény artemisinin tartalma származási helytől fiiggően rendkívül eltérő (0,01-0,7%). A hazai populáció mintegy 0,05%-ot tartalmaz.

     

    Felhasználás

    Az artemisinint jelenleg az egyik legjobb antimaláriás szemek tartják. Illóolaja erős fungicid és baktericid hatással rendelkezik. A gyógyszeripar maláriaellenes gyógyszereket készít belőle. Illóolajának baktericid és fungicid hatását főként az illatszeripar hasznosítja. Indokínában teáját gyomorerősítőnek, vizelethajtónak, sárgaság ellen és bőrbetegségek gyógyítására használja a népi gyógyászat.  Daganatos betegségek  ellen is hatékonyan használják.