Természetes C-vitamin

2015-10-09

A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa áltermése, népies nevei: csipke, csitkenye, hecsedli. Méltán nevezhetjük ezt a növényt igazi vitaminbombának. Bár a csipkebogyóban igen sok A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található, legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin, mely részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

csipkebogyó

Mindezek mellett a csipkebogyó segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. Javítja a vér koleszterinszintjét, szabályozza a vérnyomást, valamint elősegíti az emésztést. Jó hatással van a szív egészségére, illetve az általános egészségi állapotra. Extrém lúgos kémhatású, így segít visszaállítani a szervezet természetes sav-bázis egyensúlyát.

A csipkebogyó egészségünk védelmezője

Vigyázzunk, hogy a teát hogyan készítsük, mert ha túl magas hőmérsékletű vízbe tesszük az értékes vitaminok könnyen lebomlanak és értéktelenné válnak. Ezért figyeljünk mindig arra, hogy a csipkebogyó teát áztatással készítsük el. Előző este áztassunk egy evőkanál csipkebogyót 2,5 dl vízben majd reggel szűrjük le és igyuk meg. Sokaknak ez nagy macerát okoz, de van egy jó hírünk, hogy léteznek olyan kapszulázott termékek, melyben a csipkebogyó porított formája található.

A kapszula egy záróréteget képez így a csipkebogyóban lévő hatóanyagok nem oxidálódnak.

A csipkebogyó tea serkenti az epeműködést, ezért jó a májbántalmak ellen és kiváló vizelethajtó is.

A csipkebogyó magjából csipkebogyóolajat is készítenek, ami segíti a sebek gyógyulását, de napégés ellen is kiváló gyógyír, akárcsak a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyéknek, vagy az apró ráncok kezelésére. Csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, így késlelteti a bőr öregedését is.