Csüdfű – Astragalus

2016-01-08
csüdfű

A csüdfű-gyökér, astragalus, Astragalus membranaceus, Huang Qi, Bei Qi, Hwanggi, Milk Vetch egy Ázsiában honos növény. Kínai neve, huang qi, azt jelenti, “Sárga Vezér”, mivel gyökere, melynek a kínai gyógyászatban a legnagyobb jelentőséget tulajdonítják, sárga színű. A hüvelyes növények családjába tartozó, többéves, télálló növény. Elsősorban kontinentális éghajlatot kedveli, Kínában és Mongóliában őshonos. Pillangós virágzata sárga színű, édesen illatozó. Maximum 40 cm magas, évelő növény, melynek a gyökere édeskés ízű. Kiszárítva és apróra vágva az astragalus gyökere gyakori összetevője a különféle kínai gyógynövény keverékeknek. Gyakran ginseng-el kombinálva alkalmazzák.

Hatóanyag
poliszaccharidok, flavonoidok AG-1 (astragalus glucan-1) és AG-2 (astragalus glucan-2), aminosavak, nyomelemek, astragalus szaponin I-II, asztragalozidák I-IV és szójaszapogenozidok, daukoszterol, klorin, betain, folsav, nikotinamid, linolsav

Felhasználás

Immunerősítés, megfázás, influenza és a felső légúti fertőzések gyógyításában, illetve megelőzésében. Orvosi tanulmányok bizonyították, hogy hathatós támogatást nyújt az olyan betegeknek, akiknek az immunrendszerére hátrányosan hatott a kemoterápia, a sugárkezelés vagy a HIV-vírusfertőzés. A vérkeringés serkentése révén a növénynek afrodizákum jellegű hatása is kimutatható. Előnyösen hat a férfi potenciára és prosztataműködésre. Nőknél a csüdfű szabályozza a nemi szervek működését. A csüdfűben lévő antioxidánsok óvják a szervezetet a daganatos betegségektől és a cukorbetegségtől. Görcsoldó, segíti a vizeletkiválasztást és az aepe folyását, idegserkentő, antibakteriális, csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást.

Tilos fertőzés alatt és fertőzés korai szakaszában szedni!
Autoimmun betegség esetén, crohn szindróma, pikkelysömör, rheumatoid arthritis, 1-es tipusu diabetes, szklerózis multiplex, vagy lupus estén nem használható. Transzplantációs sebészi beavatkozás után használata nem javasolt.

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better
Ezt olvastad már?
gingko biloba
Ginkgo biloba (páfrányfenyő)

A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) (Halfarkfa), röviden Ginkgo, újabb népies nevén ginkó lombhullató, gyógynövényként ismert kétlaki fa, amely a páfrányfenyők (Ginkgophyta)...

Close