Kurkuma

2015-06-20

A kurkuma (Curcuma longa, népies nevén kurkunna gyökér vagy indiai sáfrány) fűszer- és gyógynövény. Hazája Ázsia, Kína és az indiai szigetek.  A friss kurkuma gyökértörzs és a porított fűszer. A fűszert a sárga színű, a közönséges gyömbérére emlékeztető gyöktörzsében és gumójában (Curcumae rhizoma) lévő méregmentes, sárga festékanyaga (kurkumin) adja, amit sajátos aromája és sárga festőszíne miatt kedvelnek.

A Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze, de használják tésztafélék, levesek színének, ízének javítására is. Étvágygerjesztő hatású.

 

Hatóanyag

 

A kurkuma legfeljebb 5%-ban tartalmaz kurkumint, ami egy polifenol vegyület. A kurkumin maga a kurkuma hatóanyaga és sok helyen használják az élelmiszerekben adalékanyagként, de napjainkban inkább az ízületi problémákra gyakorolt jótékony hatása miatt kezdik megismerni és keresni. Hazánkban több gyártó is kiadta a maga készítményét, de érdemes utánaolvasni, melyik milyen hatóanyag-tartalommal rendelkezik. A kurkumin pH-indikátor, vagyis savas közegben sárgásabb, lúgos közegben élénk pirosas színezetet vesz fel.

  Felhasználás

   

  Fűszerként alkalmazva felszívódását a fekete bors elősegíti, de ha célunk az, hogy a vastagbélbe jusson (vastagbélrák megelőzésére, például), nem kell fekete borssal társítani.

  Indiában a kurkumát évezredek óta használják a hagyományos orvoslásban mint gyomor és májbetegségek, sebek gyógyítására. Alapvetően antimikrobiális tulajdonsága miatt használják. A kurkumát időszámításunk előtt   használták, gyomor bélrendszeri fájdalmak esetén. A friss leveleit pedig ekcémára bárányhimlő, övsömör, allergia, rüh esetén használták. A kurkumában található vegyület a kurkumin, melyet gyulladásgátló, antioxidáns, tumorellenes, antibakteriális és virusellenes tevékenységek jellemzik.

  Egyes kutatások megerősítették, a kurkuma gombaellenes és antibakteriális hatását. 2013 -ban végzett vizsgálat megerősítette a kurkuma vese szív és érrendszeri betegségek esetén történő hatékony használatát, illetve izületi gyulladás, többféle rák, és irritábilis szindróma esetén alkalmazott jótékony hatását.

   

  KUTATÁSI EREDMÉNYEK

   KURKUMA RECEPTEK

    KURKUMA HÍREK

      

      

     UTAZÁS

       

       

       

       

       

      Read more:
      Marcipános bazsalikom fagylalt

      Hozzávalók 2 marék bazsalikom (nagy levél ) 100 g fehér csokoládé 1.5 dl habtejszín 1 dl tej 30 g cukor...

      Close