Görögdinnye

2015-07-04

A görögdinnye (Citrullus lanatus) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít.  David Livingstone, a híres Afrika-kutató, úgy írja le a görögdinnyét, hogy a Kalahári-sivatagban rengeteg található belőle, úgy gondolják, hogy innen származik, és itt szabadon nő. Nem ismert, hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban történt, hieroglifával is megörökítették. A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra. A 10. században már termesztették Kínában, mely a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője ma is. A 13. században mór hódítók hozták be Európába.

Hatóanyagok

Az A-vitamin  28 ug,  béta karotin 0,033 mg,  Tiamin (B 1 ) 0,033 mg,  riboflavin (B 2 ) 0,021 mg, niacin (B 3 ) 0,178 mg,  pantoténsav  (B 5)  0,221 mg, Vitamin B 6 0,045 mg, Kolin 4,1 mg,  C Vitamin 8,1 mg, Kalcium  7 mg, Vas 0,24 mg, Magnézium 10 mg, Mangán 0,038 mg, Foszfor 11 mg, Kálium  112 mg, Nátrium 1 mg, Cink 0,1 mg,  Likopin 4532 ug

A görögdinnye tartalmaz, mintegy 6% cukrot és 91% vizet. Mint sok más gyümölcs, jó forrása a C-vitaminnak, ráadásul alacsony a zsír és a nátrium tartalma.  A dinnye héjában aminosav-citrullin termelődik. A görögdinnye húsa karotinoidokat,  likopint tartalmaz .

   

  Felhasználás

  Vese tisztító : A görögdinnye egy természetes vízhajtó, miközben megszabadítja a szervezetet a felesleges víztől. Nagyon sok módja van, hogy élvezzük a görögdinnye adta előnyöket. Egyszerűen mikor éhesek vagyunk enni kell egy szelet görögdinnyét vagy más gyümölcslével együtt fogyasszunk belőle.

  Vese-fertőzés : A vese-fertőzés egy olyan típusú húgyúti fertőzés, amely akkor jelentkezik, ha a baktérium elszaporodik a vesében, mely gyulladást okoz. Ebben az esetben sok folyadékot kell fogysztani illetve olyan gyümölcsöt mely magas víztartalmú mint például a görögdinnye.

  Vesekő : Ebben segítségünkre van a görögdinnye magja. Fogjunk szárított görögdinnye magot, majd törjük össze és főzzünk belőle teát. Hagyjuk kihűlni, majd igyunk 3 pohárral naponta.

  Máj tisztító :Inni kell naponta 3 csésze görögdinnye levét.

  Vastagbél tisztító – Általános probléma a székrekedés, melyet sok dinnye fogyasztásával megelőzhetünk, ráadásul a dinnyének vastagbél tisztító hatása is van.

  Bőrgombák : Dörzsöljük a görögdinnye héjával a bőrt naponta többször. A görögdinnye héja gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik

  Pattanások : Dörzsöljük a görögdinnye héjával közvetlenül az érintett területen, és hagyjuk hatni néhány percig, mielőtt lemosnánk.

  Ödéma : Igyál 3 csésze görögdinnye levét egy nap (görögdinnye vízhajtó tulajdonságai).

  Magas vérnyomás  : Egy kis tanulmány  a görögdinnye tele van egy  L-citrullin nevű aminosavval, amely javítja a vérkeringést, ellazítja az artériákat és csökkenti a vérnyomást.

  A köszvény :  A görögdinnye egy különösen lúgos gyümölcs, magas víztartalmú, amelyek segítenek enyhíteni a köszvény tüneteit. Gyomorégés : A görögdinnye segít enyhíteni a gyomorégést.

   

  A Görögdinnye héja is ehető, de a legtöbb ember nem fogyasztja, mivel az ízét nem szereti.  A görögdinnye héját dél-amerikában gyakran fogyasztják enyhén átsütve, párolva, vagy savanyúként pácolva.

   

  A  görögdinnye magok  értékesek, amit szárítva és pörkölve érdemes fogyasztani, gyakran használják lisztként is. Kínában, a magokat megbecsülik és olyan értékesnek tekintik, mint a mandulát az Európai emberek.

   

  A görögdinnye levét gyakran borban, vagy magában, vagy más gyümölcs levével keverve fogyasztják. Az alkoholtartalmú csemege úgynevezett „kemény görögdinnye”. Melyet úgy készítenek, hogy vágnak egy lyukat a dinnyén melybe alkoholt öntenek, ami az egész dinnyét átjárja. 

   

  TUDOMÁNY

   RECEPTEK

    UTAZÁS

     HÍREK