Erdei gyömbérgyökér

2015-05-22

Erdei gyömbérgyökér, vadgyömbér, szegfűszagú gerely. Geum urbanum L. A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, erdőkben, cserjé­ sekben, ligetekben termő, évelő növény. Gyökértörzse kisujjnyi vastag, kívül sötétbarna, belül hús- vörös színű; belőle számos, vékony járulékos gyökér ered. A gyökérzet szegfűszegre emlékeztető illatú. Szára 30—60 cm magas, egyenes, tetején elágazó, gyér levélzetű. Tőlevelei nye­ lesek, szaggatottan szárnyasak, 3—5 levélkójűek. Szárlevelei hármasak. Virágai hosszú kocsányon 2—3-asával fürtben áll­ nak. Szirmuk száma 5, színük világossárga. Makkocska ter­mései szőrös fejecskében állnak; Nincs rokonságban a valódi gyömbérrel, nevét valószínű gyöktörzsének aromás illata miatt kapta. Hazánkban tölgyelegyes erdőkben mindenütt előfordul de a bolygatott helyeken is megtalálható: utak mentén, kerítések, kőfalak tövében, törmelékes helyeken.

Gyűjtés

április-május
szeptember-november

májustól őszig virágzik. A növény gyökérzetét kell gyűjteni.   3—4 kg frissből lesz 1 kg száraz. Tavasszal, amikor a tőlevelekről az egyedek már felismerhetők, de ősszel is gyűjthető, miután a termések beértek.

Hatóanyag

A drog (Caryophyllatae radix) illóolajat, cseranyagot, gyan­tát, keserűanyagot, glikozidákat tartalmaz.

Sok cserzőanyagat tartalmaz (10-25%), továbbá egy jellemző glikozidot, ageint (geozidot), amelyet ebben a drogban fedeztek fel. Agein a szegfűszeg fő hatóanyagának, az eugenolnak glikozidja. A gyöktörzs feldarabolása vagy száradása során enzimes hidrolízis következtében szabaddá válik az eugenol, amelytől a frissen eldözsölt vagy szárazon porított és állott vízzel kezelt gyöktörzs szegfűre, szegfűszegre emlékeztető illata származik.

Felhasználás

Teáját bélhurut ellen isszák. A gyökeret likőrgyártásra is használják.Összehúzó hatású, baktériumok fejlődését gátolja. Szeszes kivonata bevált ecsetelőszer a fogorvoslásban, a száj nyálkahártyájának gyulladásaiban, fogínygyulladásban. Helyettesíti a dél-amerikai Krameria triandra gyökerét (Ratanhiae radix), illetőleg annak szeszes kivonatát. A Ratanhia-gyökér szintén piros, de vastagabb, hosszabb és fás állományú. Belsőleg hasmenések kezelésére használják.