Olajfa, oliva

2015-06-09

Az olajfa, európai olajfa vagy olíva (Olea europaea) az olajfafélék családjában (Oleaceae) az olajfa nemzetség (Olea)egyik faja. A Földközi-tenger keleti medencéjének (Levante) partvidékein őshonos, de már az ókor folyamán elterjedt Délkelet-Európában, Ázsia nyugati részein (Észak-Irántól a Kaszpi-tengerig) és Észak-Afrikában. A név már a görögökmükénéi korából ismert, a lineáris B e-ra-wa alakjából levezethető a görög nyelv ἐλαία (elaia) szava, amelyből a latin olivaés rengeteg más nyelv olaj jelentésű szava származik. Örökzöld, fatermetű vagy cserje, fás szárú növény. Magassága ritkán haladja meg a 15 métert, átlagosan 8-15 méteres. Törzse egyenetlen és bütykös. Levelei ezüstös zöldek, nyúlánkan hosszúkásak: 1–3 cm szélesek és 4–10 cm hosszúak. Virágai kicsik és fehérek. Termése 1–2,5 cm hosszú, vékony húsú, olajbogyónak, olívabogyónak vagy egyszerűen csakolívának nevezett csonthéjas termés.A termés mezokarpiumából préseléssel kinyert zsírosolaj a népszerű olívaolaj (Oleum olivarum). A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben szerepel levéldrogja (Olivae folium), mely oleuropaein hatóanyagot tartalmaz. [1][2]

 

Hatóanyag

levél: oleurapein

bogyó: tyrosols (leggyakoribb) oleuropein 72 mg / 100 g (fekete) és 56 mg / 100 g (zöld) szabad hidroxi (3,4-DHPEA) 82 mg / 100 g (fekete) és 59 mg / 100 g (zöld) demethyloleuropein 23 mg / 100 g (fekete) és 13 mg / 100 g (zöld) oleoside (fiatal gyümölcs) Hidroxi-elenolate Hidroxi-1-glükozidot Hidroxi-4-glükozid oleoside-metilészter 3,4-DHPEA-EDA gyümölcsöt, de több olívaolaj. Kumarinsav savak , mind a 3 típusú O, m és o. antocianinok -gyümölcs csak 3-O-rutinozid cianidin 3-O-glükozid flavonolok -gyümölcs csak A quercetin-3-O-rutinozid A quercetin-3-O-rhamnoside Flavonok Luteolin-7-O-glükozid – nagy Luteolin luteolin-6-C-glükozidot apigenin-7-O-glükozid apigenin-7-O-rutinozid metil-acetált az aglikon a ligstroside ß-hidroxi-észter a metil-malát Verbascoside szinapinsav sav syringic sav protokatechualdehid sav 4-hidroxi-benzoesav  p-hydroxyphenylpropanoic sav 4-hidroxi-fenil-ecetsav 3-metoxi-4-hidroxi-fenil-ecetsav ferulinsav kávésav.

Felhasználás

Jótékony hatással lehet azoknál a betegségeknél, amelyeket vírusok (pl. influenza, közönséges nátha, hepatitis B, herpes, övsömör, stb.), retrovírusok (HIV), baktériumok (encephalitis), gombák (Candida a.) és protozoanok okoznak. Antibakteriális és antivirális hatású.  Immunrendszert erősítő, lázcsillapító, légzőszervi és szájproblémák esetén hatásos. Psoriazisos betegeknél is javulás tapasztalható. Vércukor szintre ható cukor okozta inzulin felszabadulás hatékonyabbá válása, megnövekedett perifériás cukorfelvétel.  Antioxidáns hatású.