Kurkuma

2015-06-20

A kurkuma (Curcuma longa, népies nevén kurkunna gyökér vagy indiai sáfrány) fűszer- és gyógynövény. Hazája Ázsia, Kína és az indiai szigetek.  A friss kurkuma gyökértörzs és a porított fűszer. A fűszert a sárga színű, a közönséges gyömbérére emlékeztető gyöktörzsében és gumójában (Curcumae rhizoma) lévő méregmentes, sárga festékanyaga (kurkumin) adja, amit sajátos aromája és sárga festőszíne miatt kedvelnek.

A Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze, de használják tésztafélék, levesek színének, ízének javítására is. Étvágygerjesztő hatású.

 

Hatóanyag

 

A kurkuma legfeljebb 5%-ban tartalmaz kurkumint, ami egy polifenol vegyület. A kurkumin maga a kurkuma hatóanyaga és sok helyen használják az élelmiszerekben adalékanyagként, de napjainkban inkább az ízületi problémákra gyakorolt jótékony hatása miatt kezdik megismerni és keresni. Hazánkban több gyártó is kiadta a maga készítményét, de érdemes utánaolvasni, melyik milyen hatóanyag-tartalommal rendelkezik. A kurkumin pH-indikátor, vagyis savas közegben sárgásabb, lúgos közegben élénk pirosas színezetet vesz fel.

  Felhasználás

   

  Fűszerként alkalmazva felszívódását a fekete bors elősegíti, de ha célunk az, hogy a vastagbélbe jusson (vastagbélrák megelőzésére, például), nem kell fekete borssal társítani.

  Indiában a kurkumát évezredek óta használják a hagyományos orvoslásban mint gyomor és májbetegségek, sebek gyógyítására. Alapvetően antimikrobiális tulajdonsága miatt használják. A kurkumát időszámításunk előtt   használták, gyomor bélrendszeri fájdalmak esetén. A friss leveleit pedig ekcémára bárányhimlő, övsömör, allergia, rüh esetén használták. A kurkumában található vegyület a kurkumin, melyet gyulladásgátló, antioxidáns, tumorellenes, antibakteriális és virusellenes tevékenységek jellemzik.

  Egyes kutatások megerősítették, a kurkuma gombaellenes és antibakteriális hatását. 2013 -ban végzett vizsgálat megerősítette a kurkuma vese szív és érrendszeri betegségek esetén történő hatékony használatát, illetve izületi gyulladás, többféle rák, és irritábilis szindróma esetén alkalmazott jótékony hatását.

   

  KUTATÁSI EREDMÉNYEK

   KURKUMA RECEPTEK

    KURKUMA HÍREK

      

      

     UTAZÁS