Lucerna

2015-06-25

A lucerna (Mediacgo) a hüvelyesek (Fabales) rendjének pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó nemzetség. Összesen 87 fajtát különböztetünk meg. A legismertebb közülük a takarmánylucerna vagy alfalfa (Mediacgo sativa). A lucerna magassága elérheti akár az 1 métert is. A fő elterjedési területe a Földközi tenger környéke, takarmánylucernát viszont szinte mindenhol termelnek. A takarmány lucerna (Medicago sativa) Dél-Közép Ázsiából származik. Perzsiában kezdték el termeszteni, elsősorban a lovakat etették vele. Iránban már 2000 évvel ezelőtt is termesztették. Általánosan elterjedt elnevezése az alfalfa, mely az arab nyelvből származik, jelentése “minden élelem atyja”. Európába Görögországon keresztül jutott el ie. 490-ben mikor a perzsák megszállták és azt a hadsereg a szarvasmarhák és a lovak takarmányozására használta. A lucernáról a legkorábbi feljegyzést a 4.században megjelent „ Opus Agriculturae” könyvben olvashatunk. Spanyolországban a 8. században jutott el és a 12. században került megvitatásra a lucerna pontos művelési folyamata. Amerikába a spanyol gyarmatosítók révén került, akik a lovaik takarmányozására használták.

Hatóanyag

A lucerna tudományos igényességű kutatási eredménye igazolta a lucerna évezredek előtt megfigyelthatásait. Egyetlen más zöldségféle vagy gyümölcs sem tartalmaz annyiféle vitamint és ásványi sót, és annyiféle, az emésztéshez nélkülözhetetlen enzimet, mint a lucerna. Ennek köszönhető, hogy a népgyógyászatban általános erőnlétfokozóként és csontképzőként is használják, de ismerik a növény egyéb hatásait is (gyomorfekély, érelmeszesedés, vérzékenység gyógyítása), melyek sajátos hatóanyagainak köszönhetőek. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a hatóanyagokat, amiket a lucerna tartalmaz. A hatóanyagok tekintetében méltán nevezhetjük a lucernát egy komplex ásványianyag és vitaminbombának.

Lucernában található vitaminok

 • A / Vitamer (retinol, retinal, alpha-karotin, beta-karotin, gamma-karotin, beta-kriptoxantin) bőr, szem, haj egészségéért felelős
 • B1 / Tiamin a szívizom és idegsejtek megfelelő működéséhez szükséges
 • B2 / Riboflavin az egészséges bőr, haj, köröm, pajzsmirigy szabályozásában elengedhetetlen
 • B3 / Niacin természetes koleszterinszint szabályozó
 • B5 / Pantoténsav mellékvese, immun- és idegrendszer támogatója
 • B6 / Piridoxin idegrendszer karbantartója, hiánya esetén fokozott faggyúmirigy-működés, idegesség,álmatlanság, izomgyengeség, hajhullás, végtaggörcs alakulhat ki.
 • B9 / Folsav gyomor- bélrendszer támogatója, várandóság idején velőcső záródás folyamatában játszik fontos szerepet.
 • B12 / Kobalamin  az idegrendszer, vérképzés, egészséges sejtanyagcsere folyamatok védelmezője.
 • C / Aszkorbinsav az immunrendszerünk működését segíti.
 • D / Kalciferol a csotrendszert, izomműködést, immunrendszert támogatja
 • E / Tokoferolok antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki.
 • K / Fillokinon a véralvadást befolyásolja.
 • U / Metil-metionin a sejtregeneráció, immunrendszer működéséhez szükséges.

Lucernában fellelhető ásványi anyagok

Ca, Kalcium Cu, Réz Fe, Vas Mg, Magnézium Mn, Mangán P, Foszfor Zn, Cink Si, Szilícium

Lucernában előforduló enzimek

lipáz, amiláz, erepszin, koaguláz, emulzin, invertóz, peroxidáz, pektináz

Lucernában kimutatott fitokémiai anyagok

karotin, klorofill, kumarinok, izoflavonoidok, alkaloidok, szaponinok, fitoösztrogének, coumestrol

Lucernában lévő antinutritív komponensek

fitátok, szaponinok

Felhasználás

Ízületi gyulladás, reuma, köszvény

A porcok anyagcseréje meglehetősen lassú, ennek ellenére igen nagy mennyiségű víz lekötésére képesek. Ennek a felhalmozódott, raktározott víznek köszönhető, hogy a porc meglehetősen nagy terhelést képes rugalmasan elviselni. A porcban nem található ér, ezért a porcsejtek a szomszédos szövetekből vonják el a tápanyagot. Az ízületi porcban lévő sejtek az ismétlődő nyomásteher, és annak megszűnése révén jutnak a szükséges tápanyaghoz. Ezen mechanizmus eredményeképpen a tápanyagok bekerülnek, az anyagcseretermékek pedig kikerülnek az ízületből.A természetgyógyászat a mozgásszervek degeneratív és gyulladásos rendellenességének okaiként legfőképpen a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő étrendet, az állandó stresszes állapotot jelöli meg. A következő probléma az, hogy az el nem távolított anyagcseretermékek miatt a kötőszövet alapállománya először elsavasodik, majd salakanyagokkal eltömődik, és az anyagcseréje fokozatosan lelassul. Ezek a folyamatok negatívan befolyásolják először a környező sejteket, később pedig a teljes szervezetet. A kötőszövet egy rövid ideig tudja kompenzálni a fellépő anyagcserezavart, de hosszú távon súlyos károk keletkeznek. A köszvény a gazdagok betegségeként vált ismerté, mert gyakran azok az embereknél mutatkoztak az ezt kísérő tünetek, akik főleg húst fogyasztottak. A hús, a húskészítmények nagy mennyiségű purint tartalmaznak, amely növeli a vérben lévő húgysav koncentrációját. A húgysav kristályok formájában választódik ki, amelyek az ízületekre rakódva gyulladást okoznak. A lucernában lévő ásványi anyagok különösen a szilícium, a kalcium, a magnézium, a szelén és a cink elengedhetetlenek az ízületek, az izmok és a csontok regenerálódásához. segíthetnek a húgysav semlegesítésében, a szervezetből való kiürítésében, ezáltal enyhítheti a köszvény tüneteit.
Étvágytalanság, rossz emésztés, gyomorégés, gyomorfekély, reflux
Az egyik leggyakoribb krónikus betegség a gyomrot vagy nyombelet érintő, ún. peptikus fekély. Ilyenkor valamilyen szövethiány alakul ki a nyálkahártyán, mely emiatt elveszíti ellenálló-képességét az emésztőnedvekkel szemben. A következmények súlyosak lehetnek. A gyomor- vagy bélfal kilyukadhat, de el is rákosodhat. Sok esetben ezen esetek nagy része halállal végződik. A peptikus fekély kialakulásának több oka lehet. Kiválthatja túlzott savtermelés, fokozott stressz állapot, bakteriális fertőzés vagy gyógyszerszedés, antibiotikumos kezelés. A betegség kialakulását felgyorsítja, és a betegséget súlyosbítja a szervezet helytelen táplálkozásból adódó elsavasodása, mely emellett rossz közérzettel, a teljesítőképesség és az immunműködés csökkenésével jár.

Csaknem minden tizedik ember élete folyamán fekélybetegségben szenved, köztük leggyakoribb a sok gyomorsavat termelő O-ás vércsoportú. Hogy megőrizzük a gyomor egészségét fogyasszunk lucerna készítményt minden nap. Ugyanis a lucerna nagy mennyiségben tartalmaz  U-vitamint, amiről kutatási eredmények feltételezik, hogy védelmet biztosíthat a gyomor nyálkahártyának. A felmaródott helyeken gátolhatja a további roncsolódást, és a sejteket fokozott regenerációra készteheti, gyorsítva ezáltal a sebgyógyulást. A fekélyellenes hatást erősíti, hogy a lucerna magas alkáli tartalmánál fogva lúgos természetű, ezáltal csökkentheti a gyomor savasságát, mely a szervezet elsavasodását is gátolja, illetve enyhén lúgos irányba tolja azt.

 Menopauza, menstruációs problémák, tejelválasztást segítő

A menopauza a nők életében a legtöbb esetben 45 és 55 év környékén jelentkezik. A petefészkek fokozatosan egyre kevesebb női hormont termelnek (progeszteron, ösztrogén), amely a menstruációs ciklusok rendszertelenségét okozza egészen annak végéig. A női hormonok szintjének változása váltja ki a jellegzetes tüneteket: hőhullámok, szívdobogás, depresszió, hirtelen hangulatváltozások, aktivitás csökkenése, csontritkulás. A lucerna izoflavin tartalmának köszönhetően, amely a szervezetben az ösztrogénhez hasonlóan hat, enyhíteni tudja a menopauza néhány kellemetlen tünetét. A havi vérzések idején mérsékelheti a túlzott menstruációs vérveszteséget. A lucernában lévő növényi ösztrogéneknek köszönhetően kedvező hatása lehet a tejelválasztásra, továbbá szabályozhatja a menstruációt.

Érrendszer, koleszterin

Az érelmeszesedés és következményei a magas vérnyomás, szívinfarktus, agyvérzés, trombózis, embólia a leggyakoribb krónikus népbetegségcsoport és halál ok. Megelőzésükben a helyes táplálkozás és rendszeres mozgás mellett a vérzsírok (koleszterin és triglicerid) csökkentése a legfontosabb. Ebben segítséget nyújthat a lucerna, mivel nagy mennyiségben tartalmaz olyan szaponin-glikozidokat, melyek a bélben oldhatatlan – és ezáltal felszívódásra képtelen -komplexeket képeznek a táplálék- és az epe-eredetű koleszterinnel, ami így a széklettel kiürül. Bizonyos klinikai eredmény szerint a  lucernakészítmények rendszeres szedésével már 6-8 hét alatt koleszterinszint-csökkenés érhető el, mely nagymértékben csökkentheti a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. A lucernában számtalan olyan anyag található, amely jótékony hatással lehet a szervezetünkre. Így megtalálható a szaponin is

Vérszegénység

Vérszegénységet egyik oka, mely elsősorban a vegetáriánus táplálkozást folytató embereket érinti a szervezet vashiánya. Általános tünetei a fáradékonyság, gyengeség, nehéz légzés. A lucerna magas vastartalmának köszönhetően segíthet a szükséges vas pótlásban, illetve a hiányzó vas bevitelében.

Immunrendszer, tumorsejtek
A lucernában lévő szaponinoknak immunstimuláló hatása lehet. Növelhetik az ölő-fehérvérsejtek (NK-limfociták) aktivitását, és fokozhatják a vírusellenes interferon termelődését. Mivel a tumorsejtek egy részét pont az NK-limfociták pusztítják el, és a tumorok egy része víruseredetű. A lucernában olyan anyagok találhatóak, melyekre bizonyos klinikai vizsgálatok hívták fel figyelmünket: antioxidánsok, fitoösztrogének, nukleobázisok, aminosavak, enzimek. Ezen összetevők miatt  a lucerna fontos szerepet kaphat a fertőzések legyőzésében.
Csontok és fogak

Optimális kalcium és további ásványi anyag tartalmának köszönhetően ez a lucerna segíthet a csontképzésben a serdülőkorban és a menopuzát követő klimax idején, amikor nélkülözhetetlen az organikusan kötött kalcium bevitele.

Vérzékenység

A lucerna nagy mennyiségű K-vitamint tartalmaz. A K-vitamin segíti a véralvadás folyamatát, ezért a vérzékenységben szenvedőknek segíthet. Az arabok a harcok során a sebgyógyításra használták, mivel felgyorsította a vérző seb gyógyulását.

Cukorbetegség

A lucerna magas mangántartalma miatt a népi gyógyászatban használták cukorbajra, mivel csökkentheti a vércukorszintet.

Bőr, köröm, haj

A lucernában található A és B2 vitaminnak köszönhetően segíthet a bőr és haj egészséges fejlődésében. A kozmetikai iparban bőrtáplálásra és a bőr öregedésének megakadályozására használják.
Húgyutak, prosztata
A lucerna az egyik természetes vízhajtó és lázcsillapító. Már Ázsiában a lucerna őshazájában is alkalmazták idült és heveny húgyhólyaggyulladás, prosztatagyulladás esetén. Alkalmazása során azt tapasztalták, hogy növelheti a vizeletáramlást, és karbantartja a vesét.
Idegrendszer
Az indiai arjuvédikus gyógyászatban már 1300 évvel ezelőtt ideggyengeségre, idegrendszeri problémákra, vérszegénységre valamint a gyermekkori soványságnál is alkalmazták.

 

Figyelmeztetések:

Véralvadásgátló gyógyszerek

A lucerna nagy mennyiségű K-vitamint tartalmaz. A K-vitamin befolyásolja a véralvadást. Aki véralvadásgátló gyógyszert szed az a lucerna kapszula fogyasztása előtt mindenképp kérje ki kezelő orvosa tanácsát..

 Fogamzásgátló tabletták (fogamzásgátló gyógyszerek)

 Egyes fogamzásgátló tabletták tartalmaznak ösztrogént. A lucerna hasonló hatást fejt ki az emberi szervezetre mint az ösztrogén. A lucerna csökkentheti a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát! A kapszula szedése esetén mindenképp ajánlott kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazása (pl. óvszer).

Gyógyszerek, amelyek csökkentik az immunrendszer működését (immunszuppresszív)

Lucerna támogatja az immunrendszert. Azáltal, hogy növeli az immunrendszert, lucerna csökkentheti azon gyógyszerek hatékonyságát, amelyek csökkentik az immunrendszer működését.

Gyógyszerek, amelyek növelik a fényérzékenység (fényérzékenyítő gyógyszerek)

Bizonyos gyógyszerek növelhetik fényérzékenység. Jelentősebb mennyiségű lucerna fogyasztása után a bőr érzékenyebbé válhat. A lucerna kapszula felerősítheti olyan gyógyszerek hatását, melyek fényérzékenységet váltanak ki.