Fehér zászpa

2015-05-21

A fehér zászpa (Veratrum album) a liliomvirágúak rendjébe, a zászpafélék családjába tartozó, Magyarországon védett, mérgező reliktum faj. Gyógynövény.50-150 centiméter magas, évelő növény. Húsos gyöktörzsű, nagy termetű, tövén megvastagodó hengeres száránmerev, ép szélű levelei szórt állásúak, széles-tojásdadok, hosszában erősen redőzöttek, fonákjukon pelyhes szőrűek, lándzsásak. Végálló fürtös bugavirágzata dús virágú, 30–60 cm hosszú, kocsánya rövidebb a murvánál, 6 leplű virágaicsillag alakúak, 8–15 mm szélesek, fehérek, vagy sárgásak (nálunk többnyire fehérek), kívülről zöldesek, az alsók hímnősek, a felsők csak porzósak. Toktermése 10–15 mm hosszú, ritkás szőrű. Június-augusztusban virágzik. Mérgező.Lápréteken, alpesi legelőkön, magaskórós társulásokban. Közép- és Dél-Európa hegyvidékein elterjedt, nálunk a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén szórványos.

Gyűjtése

október-április

Gyűjtendő a növény egész gyökérzete a szár- és a levélmaradványoktól megtisztítva.

Hatóanyag

A drog (Veratri rhizoma et radix) számos alkaloidát (germerin,jervin,protoveratrin,cevin stb.),gyantát, zsírt, glikozidát, keserűanyagot, szerves savakat stb.tartalmaz.

Protoveratrin A és protoveratrin B alkaloidokat tartalmaz, továbbá germerint, jervint, rubijervint és egyéb, szteránvázas vegyületeket, amelyek a földbeli részekben halmozódnak fel. A föld feletti szervekben is jelen vannak, de mennyiségük tavasztól őszig fokozatosan csökken. A fehér zászpában több mint 30 alkaloid szerkezetét írták le. Ezek egy része észteralkaloid, más része aikamin jellegű.

Felhasználás

A Veratrum-alkaloidok fokozzák a sejthártya áteresztőképességét a nátrium-ionokkal szemben, reflexes úton csökkentik a vérnyomást,a szívverések számát. Felhasználás Gyógyszeriparikészítményeit magas vérnyomásban szenvedő betegeknél alkalmazzák Háziszerként egyáltalán nem használható. A népi állatgyógyászatban külső bőrélősködők elpusztítására használták Az állattenyésztésben a szénába kerülve mérgezést okozhat. A legelő állatok általában kikerülik.

Elmebaj elleni gyógyszerként használták az ókori görögök. Láz- és idegfájdalom-csillapítására, tetűirtásra, tüsszentőpornak is használták. Erősen mérgező hatása miatt ma már – közvetlenül használva – csak az állatgyógyászatban van némi szerepe. Vérnyomáscsökkentő alkaloidjait a protoveratrint és a germerint a gyógyszeripar dolgozza fel.