Fecskefű

2015-05-19
vérrehulló fecskefű

Fecskefű Vérehulló fecskefű, gödire, cinadón. Chelidonium május L. Erős hatású! A mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozó. Általában nyirkosabb talajon, árokparton, akácosokban, erdők szélén,házak körül, csatornapartokon sokfelé tömegesen termő, évelő növény. Ha bármely részét megsértjük, narancssárga színű nedv csordul ki belőle. Gyökértörzse húsos, később szivacsos állományú és göcsös, kívül-belül vörösesbarna színű. Gyökerei rostosak, 5—10 cm hosszúak. Szára 50—100 cm magas, elágazó, szögletes, csöves. Tőálló levelei hosszú nyelűek, szárlevelei rövid nyelűek, a felsők ülők. Levéllemezük szárnyasán szeldelt, a szeletek hosszas tojásdadok, durván csipkések, felszínükön világoszöldek, fonákukon kékeszöldek, finoman szőrösek. Virágai ernyőben állnak, a szirmok sötétsárgák.Termése hosszú, vékony tok; áprilistól egész nyáron virágzik.

Gyűjtés

Gyűjtendő a növény föld feletti része virágzáskor, a szár alsó, vastagabb részei nélkül (Chelidcmii herba), valamint a gyökérzet (Chelidonii radix). A száras hajtás beszáradási aránya 5—6 : 1; a gyökéré pedig 4—5 : 1. A drog keserű, karcoló ízű, pora belélegezve heves köhögésre és tüsszentésre ingerlő. A megszárított anyag bezsákolásához megnedvesített kendőt ajánlatos kötni az orr és a száj elé.

Hatóanyag

A drogok több alkaloidát, gyantát, kevés illóolajat, C-vitamint, nikotinsavat stb. tartalmaznak. A gyökér hatóanyagban dúsabb, mint a herba.

Chelidonii herba min. 0,2-0,3%, a Chelidonii radix 0,4% összalkaloidot tartalmaz. A tejnedvben több mint 20 féle alkaloid van, ezek között 60-70% kelidonin, ezenkívül sanguinarin, alfa és béta-homokelidonin, berberin, keleritrin stb. A tejnedvben festékanyagok, gyanta és fehérjebontó enzimek találhatóak. A mag zsírosolaj-tartalma 46,6%. A vegetációs periódus elején az alkaloidtartalom jelentéktelen, de június végétől már magas. A legtöbb alkaloidot a gyökér tartalmazza (0,4%), a termésekben 0,1% alkaloid van. A sziromlevelek, a magvak és a portok nem tartalmaznak
alkaloidot.

Felhasználás

Mindkét drogból epe-, májbajok, valamint gyomor- és bélhurut elleni gyógyszereket készít a gyógyszeripar. Tisztán magukból a drogokból nem szabad teát készíteni; keverékekben való használatához is kikérendő az orvos tanácsa. A friss növény nedvével szemölcsöt és tyúkszemet irtanak.

A fájdalomcsillapító hatása enyhébb a morfinnál, simaizom-görcsoldó hatása olyan, mint a papaveriné. Erős hatású, csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható. Baktériumölő hatása is igazolt. Egyik hatóanyaga, a kelidonin mitózisés tumorgátló is. Friss tejnedvével szemölcsöt irtanak, ezt a hatást a fehérjebontó enzimek és a kelidonin szinergizmusa okozza. Felhasználás A vérehulló fecskeill használata régóta ismert. A népi gyógyászat friss, narancssárga tejnedvét szemölcsök irtására használja. A drogot a gyógyszeripar epe és májbetegségek gyógyszereihez használja fel. Extrakturnát kőképződéssel és gyulladással együtt járó epegörcsök esetén használják. Antibakteriális hatása miatt fogkrém és szájvíz alkotórésze