Csillagpázsit

2015-05-07

Daruláb, kutyapázsit. Cynodon dactylon Pers. A pázsitfüvek (Oramineae) családjába tartozó, szárazabb, homokos, szikesedő talajon, töltéseken termő, kellemetlen, évelő tarackos gyom. Gyökértörzse messzire kúszó, elágazó, átlag 5 mm vastag, szívós állományú, szalmasárga színű, ízeit; a csomókon gyökerezik és szárat hajt. Szára 10—30 cm magas, vékony, felemelkedő. Levelei a szártól elállók, szálasak, 5—15 cm hosszúak, 2—4 mm szélesek, érdes szélűek. Virágzata 3—4 ernyőben álló kalász; a füzérkék ibolyásak, 2 mm hosszúak.

Gyűjtés

május-szeptember

Gyűjtendő a tarackos gyökértörzse, melyet a föld feletti részek maradványaitól, a hártyás allevelektől, valamint a drótszerű járulékos gyökerektől, a rátapadt talajtól meg kell tisztítani. 2—3 kg friss anyagból lesz 1 kg száraz áru.

Hatóanyag

Drogja szaponint, cukrot, nyálkát, keményítőt, tricinés cynodin polifruktozánokat tartalmaz.

Használata

Vértisztító és vizelethajtó anyagcsere javító teakeverékek alkotórészeként használják. A csillagpázsit nem tévesztendő össze a tarackbúzával, amelynek a gyökértörzse szintén gyógynövény. Fontos, hogy a kétféle drog ne keveredjen egymással. A kétféle növény gyökértörzse, habár egymáshoz nagyon hasonló, mégis könnyűszerrel megkülönböztethető egymástól. Szaga, valamint különösebb íze egyik drognak sincsen.A két drogot egymás mellett vizsgálva feltűnik, hogy a tarackbúza gyökértörzse puhább állományú, vékonyabb, sötétebb sárga színű, a világos szalmasárga keményebb állományú és vastagabb csillagpázsit gyökértörzs mellett. Végül is a jódpróba dönti el biztosan a vizsgálódást, mert a közönséges jódtinktúrával megérintett tarackbúza-gyökértörzs csupán sárgára színeződik; a csillagpázsit gyökértörzse törésfelületén a jódtinktúrától kékesfekete színűvé válik keményítőtartalma miatt. A tarackbúza gyökértörzse keményítőt nem tartalmaz. Általában egyazon célra használják mindkét drogot, az országok gyógyszerkönyvei azonban egyedül a tarackbúza drogjának alkalmazását engedélyezik.