Egy növény, mely gyógyítja a cukorbetegséget!

2015-06-28

A máriatövis főképp szilimarin tartalma és gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt került a tudományos kutatások középpontjába. A gyógynövény májvédő tulajdonsága mellett a kutatók azt kezdték el vizsgálni, hogy a máriatövis jótékony hatásait képes lehet e kifejteni olyan ’népbetegségek’ enyhítése esetén mint a cukorbetegség.

A máriatövis antioxidáns hatásai révén hatásosan lép fel a szabadgyökök ellen.

A szabadgyökökről röviden: Alapvetően a szabadgyökök a szervezet önfenntartó mechanizmusaiban játszanak szerepet. A sejtek egy része a kórókozók elpusztítása végett termel szabadgyököket, egy másik részük a pedig a vérnyomás és véralvadás szabályozása miatt teszi ugyanezt. Normál esetben a szervezet önmaga semlegesíti a szabadgyököket.

A sejtkárosodással és egyéb kártékony hatásokkal fenyegető szabadgyökök „túltengésese” olyankor következik be, amikor a semlegesítésükhöz szükséges tápanyagok pótlásáról nem gondoskodunk kellőképpen. Hogyha a kelleténél több szabadgyök van jelen a szervezetben, akkor már nem csak a szervezetbe jutó kórokozók és baktériumok vannak kitéve a szabadgyökök által jelentett pusztításnak, hanem a szervezet egészséges sejtjei is veszélyeztetettek. A szabadgyökök túltermelődése hozzájárul a funkciós zavarokkal és sejpusztulással járó oxidatív stressz kialakulásához.

A cukorbetegség számos komplikációja kötődik az oxidatív stresszhez. Mivel a máriatövis az antioxidánsai révén az oxidatív stressz kialakulását képes lehet magakadályozni, így lényegében javíthatja a cukorbetgek általános egészségügyi állapotát és hatásos lehet a diabétesz kezelésében is.

A ’Philotherapy Research’-ben 2006-ban megjelent egy, a máriatövis és a diabétesz kapcsolatát vizsgáló kísérlet dokumentációja. A kutatók a vizsgálat során 51, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyénből 2 csoportot alakítottak ki. Az egyik csoport 26 főből állt és placebo-hatást keltő gyógyhatású készítményeket kapott, míg a másik 25 fős csoport 200mg szilimarint fogyasztott el napi 3 alkamlommal. A kísérlet 4 hónapig tartott, a végén pedig tapasztalható volt, hogy a szilimarint rendszeresen fogyasztó csoport tagjainál a rossz koleszterin (LDL) szintje csökkent, csak úgy mint a vércukorszint. A placebo-t fogyasztók esetéban a vércukorszint megemelekedett…

A máriatövis azáltal, hogy védi a májat, és felel a szervezet legfontosabb szervének az egéséges működéséért, szerepet játszik abban is, hogy az egyre szélesebb körökben elterjedtenk számító elhízást megakadályozza. Kevesen tudjuk ugyanis, hogy a májnak szerepe van a zsírcsökkentésben is. Májunk ugyanis a tisztítás és méregtelenítés funkciói mellett a zsíranyagcseréért is felel.
A túlsúly egyik közvetlen velejárója éppenséggel a cukorbetegség kialakulása lehet, így a máriatövis jelentősége duplán felértékelődik a diabétesz-kutatások során.

Hasonló véleményen van Falla Useini, az iráni Gyógynövény Intézet igazgatója is: „Ugyan pontosan még nem ismerjük a máriatövis diabéteszre gyakorolt hatásait, annyi azonban már most megállapítható, hogyha a kutatások hasonlóan pozitív eredményeket hoznak majd, akkor a szilimarin a későbbiekben fontos szerepet játszhat a cukorbetegség, különösképpen annak 2-es típusának az enyhítésében.”

Mike Adams a ’Hogyan állítsd meg a diabéteszt 25 nap alatt’ szerzője úgy véli, hogy a máriatövist a „természet ajándéka”, a szilimarinnak köszönhetően hatékonyabbnak bizonyulhat a cukorbetegség kezelésében mint az orvos által felírható gyógyszerek. A máraitövis ráadásul óvja a májat, nem pedig károsítja azt, mint a diabétesz-gyógyszerek.

Továbbá a máriatövisről úgy tartják, hogy a szilimarin mellett a rezveratrol nevő vegyülettel egyetemben segíthet az inzulinrezisztencia csökkentésében.

A máriatövis valóban képes lehet jótékony hatásokat gyakorolni a cukorbetegségre. Ezt a tényt az orvostudomány is kezdi elfogadni. Az amerikai ’National Instituties of Health’ például a máriatövist a diabétesz kezelésében ’valószínűleg hatásosnak’ nyilvánította.

     

    5 Hozzászólás