Fekete kömény, kerti katicavirág

2015-05-21

A kerti katicavirág (Nigella sativa) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjának katicavirág (Nigella) nemzetségébe tartozó növényfaj. Nyugat-Ázsiából, Észak-Afrikából származik, Közép-Európában is helyenként termesztik. Igen régi kultúrnövény, magját már az ókorban is használták fűszerként és gyógyszerként (ma már csak fűszerként használatos). Egyéb megnevezései: termesztett katicavirág, feketekömény, szőrös kandilla, termesztett vagy kerti kandilla, fekete hagymamag. Közeli rokona a dísznövényként termesztett borzaskata (Nigella damascena) és a mezei katicavirág (Nigella arvensis). 20–40 cm magasra megnövő, egyéves növény. Szórt állású levelei 2-3-szorosan szeldeltek, szálas-fonalasak. A magánosan, a szár vagy az oldalhajtások csúcsán elhelyezkedő virágok takarólevelei kékes vagy fehér színűek, ívesen behajló körömben végződnek. Öt mézfejtő szirma kettős csúcsú, pillás élű. Termőlevei kb. a közepükig szorosan összenőttek egymással. Az összenőtt, mirigyes tüszőtermésekben számos 2-2,5 mm hosszúságú, enyhén lapított, ovális, sűrűn barázdált, fekete mag található.

A magokat már az ókori Elő-Ázsiában és Egyiptomban is ismerték. Zohary és Hopf szerint az N. sativa termesztésével kapcsolatos régészeti eredmények még hiányosak, de az biztos, hogy a magok előkerültek több ókori egyiptomiásatásról, köztük Tutanhamon síremlékéből is. Bár pontos szerepe az egyiptomi kultúrában nem ismert, azt tudjuk, hogy a fáraóval együtt eltemetett tárgyakat úgy választották ki, hogy segítségére legyenek a túlvilágon.

 Hatóanyag

A mag (Nigellae semen) 0,5—1,5% illóolajat, 35% zsírosolajat, szaponint, nigellin keserűanyagot és cseranyagot tartalmaz.  Kétszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag.

Felhasználás

A drogból készült főzet szélhajtó, vizelethajtó, étvágygerjesztő, emésztést serkentő, epehajtó, sárgaság elleni és nyálkaoldó hatású. Külföldön a fekete köményt péksütemények és teasütemények behintésére használják, mint nálunk a kömény-magot. Dióolaja illatszeripari készítményekhez használt. Indiában zsírosolaját étolajként használják.

Olaja nigellonét tartalmaz, ami a kísérletek szerint megvédi a tengerimalacokat a hisztamin indukálta hörgőgörcstől (allergia). Olaja hatásosnak bizonyult az opiátfüggés kezelésében. Patkányok veséjében csökkentette a kőképződést, vesekő. A Nigella sativa olaj annyira meglepően átfogó és változatos védő és gyógyító hatású, hogy évezredek óta az emberek úgy tekintenek rá, mint „csodaszerre”.

A Nigella sativa gyógyító ereje, egyik legizgalmasabb valamennyi gyógynövény közül. Az elmúlt időkben, a tudomány vizsgálta a Nigella sativa olajat és több mint 100 gyógyító összetevőt állapítottak meg, amely hatékonyan gyógyítja az allergiától kezdve, krónikus bőrpanaszok közül többek között pikkelysömört és ekcémát, több súlyos betegséget, beleértve a rákot és a cukorbetegséget.

A kutatók elismerték, hogy nincs más ismert növényi kivonat, amely ilyen széles körű gyógyító képességekkel rendelkezne, mint Nigella sativa. Ez nagyrészt azzal magyarázható, Nigella sativa még soha nem látott hatást gyakorol az immunrendszerre, és dolgozik sok más módon, az optimális egészségi állapot elérésén.