Fekete áfonya

2015-05-21

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó gyümölcstermő növény. Termésétés levelét a népi gyógyászat is felhasználja. Népies nevei: havasi meggy, havasi meggykoró, kakojza, kukajsza, kukujza, molabogyó, afinya.  Magyarországon a Sopron környéki és Vas megyei erdőkben, kisebb állományokban fordul elő. Az erdélyi havasok jellegzetes gyümölcse. Borsó nagyságú, hamvaskék termése (Myrtilli fructus) a vadas ételek híres ízesítője. Savanyú talajú tölgyesek és bükkösök lakója, de behúzódik az ültetett fenyvesek szélére is. A sekély, savanyú talajú erdőkben általában csoportosan-tömegesen jelenik meg. Alacsony növésű (30–60 cm), gazdagon elágazó félcserje. A levelek tojásdadok, kihegyezettek, finoman fűrészesek, kopaszak. A gömbös, korsó alakú párta halvány zöldes-vörös, az érett bogyó gömbös, feketés-kék, hamvas. Áprilistól júniusig nyílik. Gazdagon elágazó,legyökeresedő ágai szögletesek, zöldes színűek, akár ezer négyzetméteres kolóniák is hajthatnak egyetlen tőről.

Gyűjtés

június-szeptember / levél
augusztus-szeptember /termés

A növény legfeljebb ujjnyi hosszú leveles hajtásait, valamint az érett terméseit kell gyűjteni. A hajtások között vastagabb szárrószek nem lehetnek. Mindkét növényi rész beszáradási aránya kb. 4 : 1.

Hatóanyag

A leveles drog (Myrtilli herba) cseranyagot, glikozidákat, flavonokat stb. tartalmaz.

A levelek cserzőanyagokat tartalmaznak (katechotanninokat és proantocianinokat), de irodalmi adatokkal ellentétben nincsen bennük arbutin, amely a vörös áfonya és a medveszőlő leveleire jellemző. A termések kék színét az e fajban felfedezett mirtillin nevű antocianinnak köszönheti, ez utóbbi gyűjtőnév, mert a delfinidinnek különböző cukrokkal képzett, vízben jól oldódó glikozidjainak elegye.

Felhasználás

Teája szélhajtó, vizelethajtó, bélhurutot szüntető, vese és hólyagbántalmak, hólyaghurut elleni hatású. Cukorbaj elleni teakeverékek alkotórészeként is alkalmazzák. Az áfonyatea, kellemes ízénél fogva, mindennapi üdítő italként is fogyasztható. A termésdrog (Myrtülifructus vagy bacca) gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, antociánglikozidát, A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Lekvár, szörp, bor vagy tea alakjában bélhurut elleni háziszer. Az áfonyabor erősítő hatású, valamint az öregkori krónikus bélhurutos állapotot is kedvezően befolyásolja.

A levelek vércukorszintet csökkentő hatását feltételezik, de ez nem tekinthető bizonyítottnak. A termések érfalvédő hatásának mechanizmusa ismert. Csökkentik a hajszálerek kóros törékenységét (fragilitását) és áteresztőképességét. Javítják a látószerv alkalmazkodását a csökkent fényviszonyokhoz. Felhasználás A levelek (esetleg a leveles hajtások) alkalmasak étkezési tea készítésére, főleg cukorbetegek folyadékszükségletének pótlására. A napi adag 1-2 teáskanálnyi aprított levél. A termésekből 1 evőkanálnyi fogyasztható rendszeresen akár aszalva, akár befőtt vagy kivonat formájában, utóbbi cukorbetegek szembevérzésének megelőzésére, továbbá érgyulladásra hajlamos személyek esetében. Jók a tapasztalatok idült vastagbélhurutban szenvedők kezelésében is. A termések, illetőleg a belőlük előállított különböző készítmények korlátlan ideig adagolhatók.