Máriatövis

2015-06-23

A máriatövis, népies nevén őszbogáncs vagy szamárkóró (Silybum marianum) az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Már évszázadok óta a májtisztítás egyik leghatásosabb gyógynövényeként tarják számon. Májvédő és májtisztító hatása orvosilag is elismert és bizonyított. A máriatövis mediterrán térségből származik, de világszerte termesztett növény. Gyógyászati célokra termését hasznosítják. Ez nagy mennyiségű olajat és fehérjét tartalmaz, de májvédő hatását az összefoglaló néven szilimarinnak nevezett vegyületeinek köszönheti. Lágy szárú növény, vaskos szára felálló, elágazó. Zöld leveleinek erezetét klorofillmentes levélszövet szegélyezi, ezért a levelek márványozottnak látszanak. Fészkes virágzatában bíborszínű, ritkán fehér virágai a szár csúcsán egyesével állnak, külső fészekpikkelyei erős, kemény tövisekben végződnek. Bóbitás kaszattermése tojásdad alakú.

 

Gyűjtés

június

Jelenleg a növény érett termése (Cardui mariani fructus), korábban levele is (Cardui mariani folium) szolgáltatta a gyógyításban használt drogot. A Magyar Gyógyszerkönyvben nem hivatalos drogok; a termés minőségi követelményeit a MSZ 19282-1989 írja le. A DAB 9 -ben szerepel.

Hatóanyag

A máriatövis termésfalában, mintegy 2-5%-os mennyiségben halmozódnak fel a gyógyhatásért felelős flavonoidok (szilibin, szilidianin, szilikrisztin, szilimarin). A termésben keserűanyagok, gyanták és zsírosolajok is találhatók. A termés zsírosolajtartalma 20-25%, az olaj fő összetevője a linolsav (50-60%) és az olajsav (20-35%). A szilimarin megszünteti vagy csökkenti azoknak az anyagoknak a hatását, amelyek a májszövetek elhalását vagy a máj zsugorodását idézik elő. A szilibinin „méregteleníti” a májat, és elősegíti a regenerálódását.

A szilibinin egy rendkívül hatékony antioxidáns – antioxidáns-tartalma többszöröse az E- és C-vitaminénak – amely fokozza a fehérjék szintézisét a sejtekben, és májtisztítás útján támogatja a májműködés helyreállítását. Számos tanulmány számol be a szilibinin szabadgyökmegkötő hatásáról. Emellett a szilibinin segíti a májsejtek osztódását és regenerációját, valamint stabilizálja a májsejtek sejthártyáját is.

 • stabilizálja és erősíti a májsejt-membránokat
 • semlegesíti a szabad gyököket
 • serkenti a májsejtek termelődését
 • felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját
 • gyulladáscsökkentő hatású
 • segíti az ösztrogén lebontását

A máriatövis ajánlott enyhébb emésztési panaszok kezelésre, de hatásos lehet epehólyag-problémák gyógyításában is. Fogyasztása történhet a gyógynövényboltokban vagy gyógyszertárakban kapható étrend-kiegészítők illetve tea formájában is, bár ilyen fajta alkalmazása ritkább, mert hatóanyagai nehezen oldódnak ki. A máriatövist gyakran társítják más növényekkel: gyermekláncfűvel, fecskefűvel, vagy a májtisztítás folyamataiban is bizonyított benedekfűvel. A benedekfű képes felerősíteni a máriatövis hatását, így kombinációjuk a májtisztítás folyamatában még erőteljesebb.

   

   

  Felhasználása

  Krónikus májgyulladás (hepatitisz) kiegészítő kezelésére,  májcirrózis – a máj kötőszövet-gyarapodásával majd zsugorodásával járó degeneratív elváltozásnál  zsírmáj akut, toxikus eredetű májbántalmak: alkohol- és gombamérgezés  hosszan tartó gyógyszerszedés mellett a májkárosodás megelőzésére, pikkelysömör, akne,  2-es típusú cukorbetegség

  A tinktúra (alkoholban kiáztatott nagyon erős hatású növényi kivonat – cseppekben adagolják) fokozza az epekiválasztást, és csillapítja a görcsöket. A teaforrázatot enyhe emésztési zavaroknál, valamint az epeműködés zavarainál használják. Kiegészítő kezelésként az idült májgyulladásnál és májzsugorodásnál, májcirrózisnál alkalmazzák. Sztenderdizált kivonatából készült gyógyszerek a Silegon és aLegalon. Gyakran társítják más gyógynövényekkel, így például gyermekláncfűvel, vérehulló fecskefűvel, articsókával vagy boldófával.

  Felhasználják még gyógyszeres kezelésben a gyilkosgalóca-mérgezés túlélési esélyének növelésében is.

  A máriatövisnek mindezidáig semmilyen mérgező hatása vagy káros mellékhatása nem ismert. Rengeteg alapos és dokumentált vizsgálat történt ezzel a növénnyel, egyetlen mellékhatásként kicsit lágyabb székletet okozhat a napi 1500 mg-nál több szilimarin.

  Kutatási eredmények

    

   Receptek

     

    Hírek

      

      

     6 Hozzászólás